На Закарпаття, у пошуках червеного вина

На Закарпаття, у пошуках червеного вина

Укрінформ
У Мукачевому, попри холоднечу й заметілі, триває найбільший винний фест країни - "Червене вино"

Цьогоріч він проходить уже 22-й раз. Зібралися тут 40 найкращих виноробів краю, які привезли кожен щонайменше тисячу літрів трунків - сухі, напівсухі, солодкі, напівсолодкі, десертні, авторські, купажні, ординарні та марочні. Кожен відвідувач, чи то новачок, а чи знавець, зможе знайти смак для себе. Фест традиційно збирає сотні тисяч туристів з України та з-за кордону - дегустувати, купувати на презент друзям та для домашніх запасів. Ну й звісно, для постійних відвідувачів фесту це - нагода особисто поспілкуватися з улюбленими виноробами, адже розмова про вино під час дегустування - одна з особливостей, яка робить напій ще смачнішим.

ТУТ Є ВСЕ - І НАВІТЬ ПУНКТ ОБІГРІВУ

"Червене вино" вже вдруге проходить на території спеціально збудованого торік фестивального містечка. Дерев'яні будиночки, міський парк, набережна Латориці, оглядове колесо, з якого відкривається вид на Мукачеве, дві сцени, де постійно колядують, співають і танцюють - організатори постаралися, аби туристам було не тільки смачно, а й весело та комфортно. До речі, крім організаторів про людей подбали й рятувальники: зваживши, що фест проходить при аномальних погодних умовах - сніг і мороз, просто на його території розбили пункт обігріву. Річ дуже потрібна, бо навіть загріваючись вином, у парку можна добре змерзнути.

При вході всім роздають карту фестивалю, де зведена приємна й корисна інформація. Наприклад, позначені сцени, фестивальні ряди з вином, наїдками та сувенірами, також для туристів вказані номери міських маршруток, що проїжджають повз фест, телефони міських служб таксі, тощо. Туристів у Мукачевому наразі більше, ніж постійних жителів, жартують місцеві - направду всі готелі та хостели в місті та в приміській зоні заповнені вщерть, це при тому, що ціни на фестивальний тиждень підняли вдвічі.

До речі, про ціни. На них відвідувачі нарікають - літр найдешевшого вина на фесті коштує від 80 грн, а в середньому пляшка вина - 120-150 грн. Є й такі, за які просять понад 250 грн. А от традиційний 100-грамовий погарчик вина відпускають за 20 грн, це може бути гаряче вино - глінтвейн чи вибраний вами трунок, який захотілося скуштувати. Ну, а дегустувати вина винороби дають "за так" - після цього, правда, треба таки щось придбати. 

І хоча туристи нарікають на ціни (а хто на них нині не скаржиться?), із фестивалю однак ідуть із повними сумками. 

- Ми ще дегустуємо, дійшли тільки до середини ряду, кінець аж ген-ген, - кажуть жіночки з Чернівців, Наталя Лутік та Анжела Арсобова, що приїхали відпочивати на Закарпаття спеціально на фестиваль, - а чоловіки уже віднесли до готелю дві сумки з вином, маємо привезти друзям і рідним додому - замовляють по 10 літрів. Та й собі беремо, для домашнього, так би мовити, вжитку. Ось зараз хлопці 30 літрів віднесли. А так ми постійно замовляємо вино Новою поштою в улюблених виноробів. Зараз ось, ходимо, новинки дегустуємо.

Треба сказати, що винороби, як мова заходить про гроші, теж бурчать: цьогоріч їм підняли ціну за будиночки. Окрім того, що не всякий може тут торгувати, організатори визначали найкращих на сліпій дегустації (так-так, недарма організатори фесту кажуть, що тут - цвіт закарпатського виноробства, бо напої подають на розсуд дегустаційної комісії ще на початку грудня, де їх оцінюють за смаком, ароматом, кольором та іншими критеріями, і тоді тільки дають "добро" на участь винороба у фесті), ще й влаштували аукціон на будиночки (у міській раді Мукачевого відзвітували, що зібрали на цих торгах понад 1 млн грн, які пішли на розвиток фесту). Щодо виноробів, то кожен повинен був сплатити мінімально 8 тисяч гривень за будиночок, аби мати змогу торгувати на "Червеному вині" протягом 5-ти фестивальних днів.

У КОЖНОГО З ВИНОРОБІВ - СВОЇ ДІАМАНТИ

Отож, у кожному з сорока будиночків можна знайти справжні винні діаманти. І не важливо, зайшли ви до зірки закарпатського приватного виноробства, як, наприклад, Олександр Ковач, Янош Урста чи Василь Анталовський, або ж до менш відомого винороба, завжди маєте шанс на ексклюзив. І це вам кажемо не тільки ми, а й постійні відвідувачі "Червеного вина", які пам'ятають фест ще "малюком" - із кінця 90-х років (уперше "Червене вино" провели на Василя у 1995-му). 

Про історію й сьогодення фесту нам пощастило поговорити саме з таким народним дегустатором паном Володимиром із Москви. Чоловік каже, що йому пощастило добре оженитися - й таким чином принадитися до культури вина. У Мукачевому він сам посадив винницю, має 18 сортів винограду, робить вина - але щороку приходить на фест покуштувати улюблені трунки в улюблених виноробів і поговорити з ними про життя-буття.

- Я із тих, кому не подобається зміна локації фесту з центру міста в парк, а також те, що кількість виноробів скоротили до сорока, - каже Володимир. - Це можна зрозуміти з огляду на боротьбу за якість, тепер тут нема так званих малинових та смородинових вин, але разом з тим втратився той унікальний колорит фесту - адже сюди привозили свої напої не тільки маститі винороби, що виготовляють напій тисячами літрів, а в центр Мукачевого приходили люди, які приносили 3-5 літрів свого вина - й не надто для того, аби продати, їх більше цікавило, що скажуть про їхнє вино люди. Для мене в цьому була унікальність "Червеного вина", жаль, що зараз це утратили. Тепер це бізнес, бо винороб, який заплатив такі гроші за торгове місце, зацікавлений, аби відбити гроші, а не поспілкуватися за погарчиком вина з людьми. 

А от молоді нове обличчя фесту - з дерев'яними будиночками та атракціями, навпаки, подобається. Увечері міський парк гуде, як вулик - незважаючи на сніг, вітер і мороз. Тут зустрічаються куми з кумами, друзі, колеги - останніми роками навіть виїзні корпоративи влаштовують! 

До речі, цьогоріч на противагу "Червеному вину" в Ужгороді також влаштували винне свято з колядками - Василя. Офіційно - під егідою Закарпатської ОДА та Геннадія Москаля. Усе в рамках вічної для Закарпаття суперечки "Москаль-Балога: хто кого". Хоча мукачівці, насправді, до ініціативи губернатора ставляться з іронією і зовсім не бояться, що від них переманять туристів. Все-таки, "Червене вино" - відомий бренд, який серед туристів давно завоював собі славу.

РІДКЕ ЗОЛОТО АВСТРІЇ

Ще однією фішкою цьогорічного фесту стало те, що в його рамках відкрита дегустація австрійських вин. Щоправда, проходить вона не на території фестивального містечка, а у вестибюлі готелю поряд. Справа в тому, що австрійці не виносять свої вина на мороз - такі зимові винні фести для них неприйнятні.

- Тут вина від двох виноробів із містечок Руст та Гольс, - розповідає Світлана Шопф, що проводить дегустацію австрійських вин у рамках фестивалю. - Австрійські винороби не можуть дозволити собі виставити на дегустацію вина на морозі, на вулиці в таку пору пропонують хіба глінтвейн. Справа у тому, що те вино, яке постоїть на морозі - треба буде або одразу випити, або потім вилити, бо воно зіпсується. Це продукт не до тримання. Та й різкий температурний перепад впливає на якість напою. В Австрії, звісно ж, теж є винні фести, але відбуваютья вони у винних містечках, наприклад, у Гольсі - де на 4 тисячі жителів 150 виноробів, які займаються цим із діда-прадіда, деякі сім'ї - понад 500 років. У такі дні туристи ходять, що називається, "від хати до хати" - по підвалах виноробів і дегустують напої.

У Мукачевому теж цікавляться австрійськими винами. Туристи заходять, куштують, порівнюють із продегустованим на фестивалі, дивуються. Здивувалися і ми - зокрема, вразило вино, зроблене за технологією "аусбрух", якою славляться вина Руста. Ми куштували "аусбрух" Герхарда Юста з Руста. Унікальність цієї технології у тому, що вино робиться з винограду, який уражений спеціальною пліснявою. Його збирають, а потім оці муміфіковані плоди розбавляють соком із такого ж сорту білого винограду, настоюють і роблять віджим. Такий напій має унікальний аромат і смак. За 375-грамову пляшку аусбруху просять 15-25 євро.

Цікавлюся, чи не нарікають на австрійців закарпатські винороби - все-таки конкуренція.

- Ці вина не складають конкуренції фестивальним, - пояснює Світлана Шопф. - Це різні категорії, які не можна порівнювати. Австрійцям цікаво поділитися досвідом із закарпатцями, адже австрійські вина - це столітні традиції, ручна робота, потрійна очистка, це біологічне вирощування винограду (там заборонена законом його обробка хімікатами). Тому їх можна пити навіть алергікам.

Вартість австрійської дегустації - у межах 30-50 грн за один сорт, пляшка вина - від 360 грн.

Тетяна Когутич, Ужгород.

Фото Сергія Гудака.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-