Грошова маса в Україні перевалила за 1,1 трильйона - НБУ

Грошова маса в Україні перевалила за 1,1 трильйона - НБУ

Укрінформ
За підсумками 2016 року грошова маса зросла на 10,8% до 1101,6 млрд грн.

Про це йдеться у даних "Грошово-кредитної статистики" Національного банку України. https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=42401232&cat_id=55838

На думку НБУ, зростання обсягу депозитів було зумовлено переважно зростанням гривневих депозитних вкладень.

Зокрема, залишки за депозитами у національній валюті за підсумками 2016 року зросли на 8,7%, у т. ч. у грудні – на 4%.

Залишки за депозитами в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) за рік майже не змінились, водночас у грудні унаслідок продовження дії ситуативних факторів, що спричинили посилення волатильності на валютному ринку, відбулося їх зниження на 1,9%.

Випереджаючими темпами зростали також залишки за депозитами корпоративного сектору, як у національній, так і в іноземній валюті. Гривневі депозити бізнесу за підсумками 2016 року зросли на 12,0%, в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) – на 3,3%.

"Цьому сприяло поступове пожвавлення економічної активності та покращення фінансових результатів підприємств, у тому числі завдяки активізації діяльності експортерів у другій половині року. Зростання номінальних доходів населення сприяло збільшенню гривневого депозитного портфеля громадян на 5.2% за підсумками року", - заявили в НБУ.

Як зазначається в повідомленні, протягом року спостерігалися ознаки відновлення кредитної активності банків, чому сприяли значні обсяги ліквідності банківської системи та поступове зменшення вартості ресурсів у національній валюті.

З початку року залишки за кредитами в національній валюті зросли на 17,5%. Насамперед банки нарощували портфель корпоративних кредитів у національній валюті, залишки за якими з початку року зросли на 22,3%. Водночас їх приріст здебільшого був зумовлений реструктуризацією заборгованості за кредитами в іноземній валюті.

Залишки за кредитами банків, наданими домашнім господарствам, продовжували скорочуватися. Портфель кредитів населенню у національній валюті з початку року зменшився на 4,0%, у т. ч. у грудні – на 0,8%.

У результаті активної реструктуризації кредитів у іноземній валюті їх портфель (у доларовому еквіваленті) з початку року зменшився на 20,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-