Гроші Лазаренка: Литва заявляє, що своє розслідування не веде

Гроші Лазаренка: Литва заявляє, що своє розслідування не веде

Укрінформ
У зв'язку з рахунком на $30 мільйонів колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка, замороженим в литовському банку, генпрокуратура Литви заявила, що своє розслідування не веде, а лише відповідає на прохання з кількох відомств інших країн.

Це повідомила у відповідь на запит кореспондента Укрінформу начальник відділу ДП Литви зв'язків з громадськістю Олена Мартинонієнє.

«Можу підтвердити, що Генпрокуратурі Литви відомо про таке розслідування (щодо Лазаренка і його грошей - ред.), що ведеться не в нашій країні. Ми беремо участь у ньому, отримуючи запити з кількох відомств інших країн і готуючи на них відповіді в межах наших повноважень і наявної інформації», - сказала Мартинонієнє.

Вона уточнила, що оскільки дане розслідування ведеться за кордоном, то згідно з міжнародними угодами прокуратура Литви, на жаль, не може дати більш детальні коментарі.

Раніше Литовський партнер Міжнародного проекту журналістських розслідувань «Проект з розслідування корупції та організованої злочинності» (OCCRP) повідомив, що на рахунку литовського відділення шведського банку SEB знаходяться близько $30 мільйонів, як вважають, пов'язаних з колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком.

Ці кошти заморожені на рахунку, і литовські суди кожні кілька місяців продовжують заморожування протягом останніх 17 років. Рахунок із зазначеними 30 мільйонами доларів в колишньому литовському банку Hermis належав банку Лазаренка European Federal Credit Bank, вже ліквідованому. У 2000 р. литовське відділення банку SEB купило банк Hermis разом з цим рахунком.

Литовське Міністерство внутрішніх справ заявило Укрінформу, що питаннями, пов'язаними з замороженим рахунком колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка на $30 мільйонів, не займалося і інформації по ньому не має.

За словами заступника генпрокурора України Євгена Єніна, зазначені гроші є частиною $280 млн, які «були арештовані на підставі клопотань американської Феміди в 5 країнах світу». Як вважає Єнін, цивільний процес "уряду США проти Лазаренка" вступив у фінальну стадію. Це розслідування йде у співробітництві з українськими слідчими, і «успіх цього процесу значною мірою залежить від зусиль Генпрокуратури України».

Почати процес повернення в Україну з Литви активів Павла Лазаренка можна буде тільки після вироку американського суду, а для цього українська сторона повинна буде надати неспростовні докази злочинної діяльності екс-прем'єра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-