У OCCRP сказали, як Коломойський і Боголюбов вивели $5,5 млрд з ПриватБанку

У OCCRP сказали, як Коломойський і Боголюбов вивели $5,5 млрд з ПриватБанку

Укрінформ
Колишнім власникам «ПриватБанку» Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову вдалося вивести з його рахунків $5,5 млрд завдяки тому, що Нацбанк не побачив різниці між українськими відділеннями банку та його філією на Кіпрі.

Про це йдеться в матеріалі Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (Organized Crime and Corruption Reporting Project), який посилається на висновки міжнародної детективної компанії Kroll.

"Гроші виводилися через дочірню установу "ПриватБанку" на Кіпрі. Схема дозволяла приховувати факт, що гроші зникали, тому що Національний банк України розглядав кіпрську філію "ПриватБанку" так само, як і його українські відділення, не розрізняючи їх. Тому чиновники так і не встановили, що готівка, яка перекладалася на Кіпр, покидала Україну.

Читайте також: Апеляції щодо ПриватБанку можуть тривати кілька років — Данилишин

Між тим регулятори на Кіпрі або не змогли побачити, що банківські перекази на загальну суму 5,5 млрд доларів були підкріплені фіктивними контрактами, або ж регулятор на Кіпрі не вжив необхідних заходів, щоб перешкодити цим перекладам, відзначають розслідувачі.

OCCRP зазначає, що доповідь компанії Kroll, на підставі якої вони прийшли до висновку щодо схеми ПриватБанку, була зроблена на основі аналізу власної звітності банку.

Читайте також: Окружний адмінсуд ухвалив ще одне рішення по ПриватБанку на користь Коломойського - НБУ

Журналісти також пишуть, що доповідь вказує на незначну різницю між особистими та корпоративними рахунками Коломойського і Боголюбова.

Нагадаємо: уряд України за пропозицією НБУ і колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, 18 грудня 2016 року прийняв рішення про націоналізацію банку. На його докапіталізацію в цілому держава витратила понад 155 млрд гривень.

Як заявили в НБУ, до націоналізації ПриватБанку завдали шкоди мінімум на $5,5 млрд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-