Туристична галузь торік сплатила понад ₴2 мільярда податків

Туристична галузь торік сплатила понад ₴2 мільярда податків

Укрінформ
Податкові надходження від туристичної галузі 2023 року зросли на 3,2% порівняно із 2022-им — до 2,049 млрд гривень.

Про це повідомила голова Державного агентства розвитку туризму (ДАРТ) Мар’яна Олеськів, презентуючи в Укрінформі результати роботи агентства за минулий рік.

За її словами, незважаючи на війну, галузь працює і навіть демонструє непогані фінансові показники. Йдеться, зокрема, про збільшення податкових надходжень порівняно із 2022 роком.

“Це пов’язано як зі зростанням економічної активності, так і з тим, що після дуже стресового 2022-го людям потрібен був час для відновлення, психологічного перезавантаження. І саме мандруючи, відвідуючи інші міста, культурні об’єкти, ми більше надихались. Плюс запит на краще пізнання своєї культури, історії, що також реалізується через туризм. Тому бачимо, що сума податків порівняно з попереднім роком зросла на 3,2% - до 2 мільярдів 49 мільйонів гривень. Але, звісно, поки що йдеться про певне падіння порівняно з довоєнним 2021 роком, коли цей показник перевищив 2,2 мільярда гривень”, - розповіла Олеськів.

Як зазначається у звіті ДАРТ, більшу частину торішніх надходжень забезпечило оподаткування роботи готелів та подібних засобів тимчасового розміщення — понад 1,3 мільярда гривень (63,6 усіх податків у галузі). Понад 200 мільйонів гривень принесла до бюджету діяльність туристичних операторів. Майже стільки ж — оподаткування інших місць тимчасового розміщення.

Читайте також: У січні держбюджет отримав ₴47,3 мільярда митних платежів

“Основні платники податків — представники готельної галузі. Бо порівняно з іншими вона не так “тінізована”. Значно впали доходи туристичних операторів. Адже в’їздний туризм зупинився, виїзний працює приблизно на 20%. В частині внутрішнього туризму багато залежить від компанії: є учасники ринку, які суттєво збільшили обсяги надання послуг (особливо ті, хто більше працював на заході країни), а й є й ті, хто взагалі зупинив діяльність. Тобто, ситуація у цьому сегменті ринку невизначена”, - деталізувала голова ДАРТ.

Вона також навела дані дослідження, проведеного спільно з проєктом ЮНІСЕФ U-Report, яке продемонструвало, що приблизно 20% українців торік відмовлялися від подорожей з міркувань безпеки, 23% — через скрутне матеріальне становище, майже 12% респондентів вважають недоцільними подорожі під час дії воєнного стану, 21% подорожували, вважаючи, що йдеться про економічну підтримку України, ставлення до подорожей 23% опитаних не змінилося.

“Тобто, ми бачимо, що приблизно 40% українців, попри все, мандрують. І це та аудиторія, з якою є можливість працювати і в бізнесу, і в місцевої влади, і у нас як представників державної влади”, - наголосила Олеськів.

Як повідомлялося, у грудні 2023 року на Буковині відбувся І Національний туристичний саміт, організований Державним агентством розвитку туризму України та Чернівецькою міськрадою. Учасники дискусій - народні депутати, керівники профільних структурних підрозділів міських рад і обласних державних адміністрацій, представники міжнародних туристичних організацій та провідні вітчизняні експерти — поміж іншого, обговорили перспективи повоєнного відновлення туристичної галузі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-