Влада розробляє механізми детінізації туристичної галузі - Олеськів

Влада розробляє механізми детінізації туристичної галузі - Олеськів

Укрінформ
В Україні напрацьовують механізми виведення із “тіні” всіх учасників туристичного ринку.

Про це під час представлення в Укрінформі публічного звіту щодо роботи Державного агентства розвитку туризму України у 2023 році повідомила голова ДАРТ Мар’яна Олеськів.

Доволі високий рівень “тінізації” галузі, на її думку, передовсім шкодить самим учасникам ринку і, звісно ж, громадам.

“Ми активно співпрацюємо з місцевою владою й бачимо, що часто громади не мають розуміння, скільки у них є місць розміщення, скільки людей здають туристам житло, пропонують інші послуги. Тому вони навіть у принципі не можуть розглядати туристичну галузь як пріоритетну для себе. Отже, не можуть планувати покращення благоустрою, інфраструктури, інженерних комунікацій, більше того, не розуміють, яке додаткове навантаження створюється на їхню громаду”, - констатувала Олеськів.

Звісно, такі громади недоотримують навіть туристичний збір із приїжджих, і замість декількох мільйонів гривень на рік невелика громада отримує лише кілька тисяч, додала очільниця ДАРТ.

Як приклад посадовиця навела облаштований за високими стандартами курорт “Буковель” із сучасною інфраструктурою, на постійне оновлення якої виділяється частина отриманих прибутків.

“Це могли б мати набагато більше українських громад, якби всі учасники ринку справно сплачували податки. Тоді б і туристів було більше, вони приїжджали б не тільки тоді, коли сухо й вони не ходитимуть по болоту, а цілий рік. Відповідно, і бізнес, і громади заробляли б більше”, - пояснила Олеськів.

За її словами, нині в Україні розробляють механізми виведення туристичної галузі із “тіні”.

Проєкт Закону “Про внесення змін до Закону України "Про туризм" та деяких інших законодавчих актів щодо основних засад розвитку туризму”, ухвалений у першому читанні ще 2021 року, передбачає створення Єдиного туристичного реєстру, де мають реєструватися всі засоби тимчасового розміщення.

“Коли по війні ми відновлюватимемо туризм, уже розумітимемо, куди маємо запросити гостей. Поки що таку інформацію збираємо по крихтах. Офіційно статистика не показує, напевне, і 10% місць розміщення в регіонах. <...> Натомість, знаючи, скільки в країні місць розміщення, оцінивши сезонність, середню завантаженість тощо, можемо формувати план-мінімум і план-максимум, а також визначати середній показник, якого хочемо досягнути. <...> Саме так це працює в усьому світі”, - наголосила Олеськів.

Читайте також: Туристична галузь торік сплатила понад ₴2 мільярда податків

На підтвердження своїх слів вона навела приклад Хорватії та Угорщини, де після створення електронних туристичних реєстрів податкові надходження від туристичної галузі зросли вдвічі.

Як повідомлялося, у грудні на Буковині відбувся І Національний туристичний саміт, організований Державним агентством розвитку туризму України та Чернівецькою міськрадою. Учасники дискусій, поміж іншого, обговорювали перспективи повоєнного відновлення туристичної галузі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-