Рада ухвалила закон, що вирішує проблему з прибутком підприємств ОПК

Рада ухвалила закон, що вирішує проблему з прибутком підприємств ОПК

Укрінформ
Верховна Рада України у другому читанні та цілому ухвалила закон про включення прибутку підприємств, які працюють на забезпечення потреб безпеки та оборони, в ціну поставлених товарів та послуг.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

«Держава надсилає важливий сигнал бізнесу, що працює на забезпечення потреб безпеки та оборони, українським виробникам – їх інтереси будуть захищені. У нас спільні цілі: відбити ворога, відбудувати країну, забезпечити сталі високі темпи розвитку економіки. <...> Сьогоднішнє рішення — важливий результат наших зустрічей із бізнесом щодо тиску на них з боку силових структур та перешкоджання ефективній роботі», - наголосила перший віцепрем’єр-міністр України - міністр економіки Юлія Свириденко.

Зазначається, що ухвалений Верховною Радою документ передбачає, зокрема, що в разі придбання товарів, робіт і послуг для потреб безпеки та оборони за неконкурентною процедурою або без проведення процедури закупівель, рівень прибутку не може перевищувати граничного рівня прибутку, встановленого урядом.

Для випадків, де рівень прибутку урядом не був встановлений, ціна мала визначатися відповідно до пропозиції виконавця з урахуванням прибутку такого виконавця.

Такі норми застосовуються до всіх держконтрактів з оборонних закупівель, укладених за неконкурентною процедурою або без процедури за весь час дії воєнного стану. Тобто закон має ретроспективну дію, що дозволятиме правоохоронним органам закрити справи, порушені раніше через неузгодженість нормативного поля.

Читайте також: В Держаудитслужбі відкинули звинувачення в некоректності перевірки закупівель Міноборони

Як повідомлялось, Верховна Рада 7 лютого 2024 року ухвалила в першому читанні законопроєкт про удосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії правового режиму воєнного стану.

Раніше Державна аудиторська служба України (ДАСУ) за результатами перевірки Міноборони знайшла низку порушень на мільярди гривень. Порушенням вважається прибуток, який отримали приватні й державні компанії, співпрацюючи з МО.

Влітку 2023 року в Міноборони заявили, що висновки Держаудитслужби про те, що українські виробники, які співпрацюють з міністерством, не можуть мати прибутку, абсурдні і вже створили величезні проблеми для української армії та виробників.

У липні 2023 року уряд прийняв зміни до постанови №1275, що дозволили компаніям, які укладають контракти з Міноборони, включати прибуток у ціну.

У вересні 2023 року Верховна Рада ухвалила постанову "Щодо підтримки оборонно-промислового комплексу України в умовах воєнного стану" про фактичне скасування висновку Держаудитслужби щодо військових закупівель. Проте ці рішення не припинили дискусій щодо раніше укладених контрактів.

У Держаудитслужбі заявили, що не вимагають від оборонних підприємств повернути кошти за порушення, виявлені у контрактах з Міноборони. На думку аудиторів, ідеальним юридичним рішенням у цій ситуації було би прийняття закону Верховною Радою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-