Реформа корпоративного управління допоможе перетворити державу на ефективного менеджера - експертка

Реформа корпоративного управління допоможе перетворити державу на ефективного менеджера - експертка

Ексклюзив
Укрінформ
Ухвалений напередодні Закон про корпоративне управління держпідприємствами сприятиме перетворенню держави на ефективного менеджера та допоможе держкомпаніям стати конкурентними.

Про це у коментарі Укрінформу сказала старший менеджер Команди підтримки реформ Мінекономіки за напрямом “Реформа корпоративного управління” Надія Кобиляк.

Вона нагадала, що кожна десята виробнича компанія в Україні належить державі. Загалом це понад 3000 держпідприємств, на яких, за довоєнними даними, працювали майже 16% працевлаштованих українців.

“Ще тоді середньорічний прибуток від власного капіталу приватних і державних підприємств разюче відрізнявся - 8% та 0,3% відповідно. Державі як власникові складно ефективно керувати всіма своїми активами. Негнучка, зарегульована модель управління, яка існувала, була не здатна забезпечити продуктивний розвиток держкомпаній”, - констатувала експертка.

Тож реформа цього сектору давно назріла. Зміни напрацьовували дев’ять років. Мета - привести принципи корпоративного управління до міжнародних стандартів розвинених країн, забезпечити їхню операційну автономію, позбавити політичного впливу та сприяти створенню конкурентоспроможних компаній. Ці кроки мають призвести до збільшення ефективності управління державними активами. У підсумку ухвалений напередодні Закон сприятиме перетворенню держави на ефективного менеджера та допоможе держкомпаніям стати конкурентними на ринку.

“Іншими словами, це означає, що ми зменшуємо рівень втручання держави в операційну діяльність державних компаній. Новий закон розширює права наглядових рад, водночас за державою залишається функція власника. Запроваджується поняття Політики державної власності та визначаються повноваження уряду її затверджувати. А призначення генерального директора чи ухвалення стратегічних і фінансових планів - виключна компетенція наглядової ради”, - деталізувала Кобиляк.

Окремо вона наголосила на впровадженні системи внутрішнього контролю: замість ревізійних комісій будуть сучасні інструменти — комплаєнс, управління ризиками, внутрішній аудит.

“Важливий аспект - залучення коштів для відновлення. Міжнародні донори виділяють Україні значні кошти на відбудову. Для них важлива прозорість в управлінні фінансами, яка відповідає міжнародним стандартам. Водночас нам важливо залучати допомогу не лише від урядів інших країні, а й від приватних інвесторів, які також очікують зрозумілих правил гри та ефективної системи управління держкомпаніями. Інакше вони не довірятимуть нам та, як наслідок, не вкладатимуть в Україну кошти”, - переконана експертка Команди підтримки реформ Мінекономіки.

За її словами, прозоре управління - це також можливість для запуску власного фондового ринку, розширення другого і третього рівнів пенсійної системи та полегшення українським підприємствам доступу до фінансування.

Читайте також: Рада має ухвалити закон, щоб завершити реформу корпоративного управління - ЄБРР

“Ухвалений закон - це однозначно перемога на шляху до підвищення ефективності держпідприємств та чіткий сигнал для міжнародних партнерів - Україна змінюється і виконує зобов’язання. Але розслаблятися зарано. Не менш важливим є те, як він втілюватиметься в підзаконних актах і на практиці”, - підсумувала Надія Кобиляк.

Як повідомлялося, напередодні Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава». Ухвалення документа є однією з умов для вступу України до ЄС та отримання траншу від МВФ. А також – індикатором проєкту Плану для програми Ukraine Facility. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-