Прем'єр Бельгії закликав Євросоюз відмовитися від ядерного палива з Росії

Прем'єр Бельгії закликав Євросоюз відмовитися від ядерного палива з Росії

Укрінформ
Країни ЄС мають якнайшвидше відмовитися від ядерного палива з РФ, щоб зупинити відродження інтересу Європи до так званої низьковуглецевої енергії, яка, зокрема, фінансує воєнну агресію РФ. 

Про це заявив прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо, передає Укрінформ із посиланням на DW.

«Оскільки 2022 року частка російського збагаченого урану в постачаннях до ЄС становила 30%, існує ризик, що таким шляхом можна замінити одну залежність на іншу», - сказав очільник уряду Бельгії в інтерв'ю газеті Financial Times

Він визнав, що зміна ланцюжків постачань у сфері ядерної енергетики є складним завданням, однак його потрібно оперативно вирішити.

«Ми повинні від'єднатися від російського ядерного палива, але при цьому переконатися, що, як і раніше, можемо виробляти електроенергію з нульовим рівнем викидів», - наголосив Де Кроо.

Читайте також: Прем'єр Бельгії підтримав закупівлю зброї для України на доходи від заморожених активів РФ

Як нагадує DW, на всесвітній конференції ООН з клімату COP28 у грудні Бельгія ухвалила рішення продовжити термін служби двох ядерних реакторів, які мали бути закриті у 2025 році. Тепер вони працюватимуть до 2035-го, хоча Де Кроо вважає, що термін їхньої служби має бути продовжений на 20 років.

На конференції 25 країн, включаючи Канаду, Великобританію та США, підписали зобов'язання до 2050 року втричі збільшити потужності атомних електростанцій для виробництва електроенергії.

Читайте також: Британія інвестує £300 мільйонів у виробництво ядерного палива для зменшення залежності від Росії

Як повідомлялося, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що Європі слід відмовитися від традиційної політичної двозначності, коли проукраїнська коаліція, з одного боку, шукає ресурси для військової допомоги Україні, а з другого – комерційні компанії активно працюють на ринку РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-