Комітет ВР закликає використовувати мобільні споруди для нових пунктів перетину кордону

Комітет ВР закликає використовувати мобільні споруди для нових пунктів перетину кордону

Ексклюзив
Укрінформ
Члени Комітету Верховної Ради з питань інтеграції до ЄС рекомендуватимуть уряду не вкладати значні кошти у будівництво стаціонарних пунктів пропуску на західному кордоні. Натомість, просять більше використовувати мобільні тимчасові споруди для нових пунктів перетину кордону.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це розповіла голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе за результатами його виїзного засідання.

"Для нас важливо, щоб на рівні уряду і з урахуванням позиції регіональних та місцевих влад було вироблено спільний підхід стосовно пріоритетності пунктів перетину кордону. Ми досить системно протягом останніх півтора року Комітетом рекомендуємо, щоб уряд більше використовував підхід до розбудови пунктів перетину за рахунок мобільних тимчасових споруд. І не вкладав надмірні кошти у те, щоб розбудовувати інфраструктуру, яку потенційно у майбутньому нам доведеться знімати. І ми думаємо, що ця інфраструктура нам буде потрібнішою на східному та північному кордоні із РФ та Білоруссю. Тому для того, щоб ми ефективно і ощадно використовували кошти, яких у нас і так обмаль, ми будемо далі наполягати на тому, щоб уся розбудова митної інфраструктури на західному кордоні все ж таки відбувалася через ці інструменти", – сказала Климпуш-Цинцадзе.

Водночас вона висловила сумнів, що урядовці одразу погодяться із таким підходом до розбудови митної інфраструктури. Тому навколо цього питання можуть виникати дискусії.

Крім того, щодо джерел фінансування на проєкти із розбудови митної інфраструктури на західному кордоні голова Комітету з питань євроінтеграції вважає, що зусилля як центрального уряду, так і представників місцевої влади повинні зосереджуватися на можливості залучення коштів європейських партнерів.

"Стосовно того, чи ми будемо наполягати на збільшенні фінансування з держбюджету, то очевидно, ми будемо більше працювати із нашими партнерами. Намагатися більше залучати коштів міжнародної технічної допомоги. Адже ми чудово розуміємо, що нашим головним завданням на сьогодні для коштів усередині країни є підтримка нашого війська, нашої обороноздатності для ефективності нашого захисту від ворога", – зауважила народна депутатка.

Читайте також: Кабмін схвалив відкриття нового пункту пропуску на кордоні з Румунією

Заступник голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС Вадим Галайчук зазначив, що європейські партнери постійно дають сигнали українській стороні, що ми не використовуємо повною мірою усі наявні можливості європейської допомоги.

"Кошти, які є дуже лімітовані з бюджету, могли би бути доповнені коштами наших партнерів. І ми постійно отримуємо сигнал від наших європейських партнерів, що ми не використовуємо усі ті можливості, які заплановані у різних проєктах ЄС. Тому в першу чергу ми налаштовуємо як центральний уряд, так і місцеві влади уважніше вивчати ті можливості для транскордонної співпраці", – додав Галайчук. 

Він зазначив, що напрямок українсько-румунського кордону загалом є дуже перспективним і у своїй розбудові потребує узгодженості різних владних структур із напрацюваннями європейських партнерів.

Читайте також: Україна та Угорщина погодили відкриття нового пункту пропуску

Напередодні виїзного засідання комітету ВР з питань інтеграції до ЄС, парламентарії здійснили робочу поїздку на пункти пропуску з Румунією в межах Чернівецької області. Українські депутати разом із представниками Консультативної місії ЄС в Україні (КМЄС) відвідали пункти перетину кордону "Красноїльськ", "Дяківці" та "Порубне". Серед недоліків, які побачили депутати, був зламаний сканер для перевірки великогабаритних вантажівок у пункті пропуску "Порубне". Інший такий зможе надійти в Україну лише наприкінці травня. Тому Комітет рекомендуватиме уряду спрямувати зусилля на ремонт існуючого сканера.

Також за підсумками виїзного засідання парламентарії розробили та ще доповнюватимуть перелік рекомендацій центральним та місцевим органам виконавчої влади для загального покращення пропускних спроможностей західного кордону України.

Як повідомлялося, Європейській раді з міжнародних відносин представили ключові напрямки відновлення України.

Фото: Віталій Олійник, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-