Німецька Knauf піде з Росії через участь у будівництві в Маріуполі - ЗМІ

Німецька Knauf піде з Росії через участь у будівництві в Маріуполі - ЗМІ

Укрінформ
Німецький виробник будівельних матеріалів Knauf оголосив про намір піти з Росії та передати російський бізнес місцевому менеджменту після того, як стало відомо про участь компанії в будівельних роботах в тимчасово окупованому Маріуполі.

Про це передає Укрінформ із посиланням на The Moscow Times.

«У світлі поточних подій Knauf Group вирішила відмовитися від свого бізнесу в Росії після більш ніж 30 років роботи», - йдеться в повідомленні компанії.

Керівництву російської «дочки» Knauf дістанеться бізнес із видобутку сировини, виробництва та збуту будматеріалів. Однак для вчинення угоди ще доведеться отримати схвалення російської влади.

На початку квітня журналісти видання ARD Monitor опублікували розслідування про участь Knauf у будівництві в окупованому Маріуполі, який був майже знищений російською армією під час захоплення навесні 2022 року.

Крім постачання цементу в Маріуполь Knauf брала участь у проєкті будівництва житлового будинку на замовлення Міноборони РФ. У самій компанії заявили, що засуджують війну Росії проти України та дотримуються всіх санкцій ЄС. Продукція Knauf, що випускається в Росії, призначена «виключно для російського ринку», наголошували в компанії.

Водночас у Бундестазі звинуватили Knauf у тому, що компанія «цементує російську владу в окупованих регіонах (України - ред.), зокрема у Маріуполі». Навіть якщо будматеріали загалом не підпадають під санкції ЄС, компанія має усвідомлювати, що опосередковано допомагає вести війну, зазначав експерт із санкційного права Віктор Вінклер.

Свій перший актив у Росії Knauf придбала у 1993 році. Це були акції комбінату теплоізоляційних та гіпсових виробів у Красногорську. Однак ще у 1970-х засновники компанії обмінювалися досвідом із деякими радянськими вченими та інститутами.

Читайте також: «Наше місто зникло»: у Берліні представили звіт і фільм про спустошення росіянами Маріуполя

На даний момент Knauf володіє заводами в Краснодарському краї, Астраханській, Нижегородській, Тульській, Челябінській та інших областях. На підприємствах Knauf випускають гіпсові та цементні будівельні суміші, металопрофілі, гіпсокартонні листи, мінераловатні утеплювачі тощо. Також компанія має гірничодобувні активи.

Як повідомляв Укрінформ, уповноважені органи ФРН розслідують факти постачання німецькими фірмами матеріалів для «відбудови» тимчасово окупованого Маріуполя. Це стало наслідком того, що у німецьких ЗМІ з'явилась інформація про участь німецьких компаній у російських будівельних проєктах. Зокрема, телеканал ARD у фільмі-розслідуванні згадав провідного постачальника будматеріалів Knauf, глава якого Ніколаус Кнауф має добрі особисті зв’язки з Путіним.

Фото: Knauf

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-