Банки очікують на зростання кредитування - НБУ

Банки очікують на зростання кредитування - НБУ

Опитування
Укрінформ
Банки очікують зростання обсягів кредитування бізнесу й населення впродовж наступних 12 місяців та вперше з IV кварталу 2021 року прогнозують підвищення якості кредитного портфеля.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ за результатами щоквартального опитування банків про умови кредитування.

Зазначається, що у I кварталі 2024 року зафіксовано поліпшення оцінок стосовно основних показників кредитування.

Попит зріс і на корпоративні, і на роздрібні кредити. Найбільший інтерес бізнесу – до позик МСП, довгострокових і гривневих кредитів. Посилюють попит потреба в оборотному капіталі й капітальних інвестиціях та реструктуризація боргів, а також нижчі ставки для МСП. Фінустанови очікують збільшення попиту на всі види позик для бізнесу в II кварталі.

Попит домогосподарств на позики стимулювали кращі споживчі настрої. Крім того, банки, які відзначили приріст попиту на іпотеку, назвали додатковими факторами кращі перспективи ринку нерухомості та зменшення кредитування іншими банками. Надалі банки очікують зростання попиту населення на споживчі кредити, водночас попит на іпотеку не зміниться. Боргове навантаження бізнесу оцінюється як середнє, населення – як низьке.

Фінустанови підвищили стандарти корпоративного кредитування. Найбільше – для позик великим підприємствам, валютних і довгострокових кредитів. У ІІ кварталі банки планують пом’якшити кредитні стандарти для МСП та короткострокових позик, посилити – для великих підприємств та валютних кредитів.

Рівень схвалення заявок для кредитів бізнесу в цілому зменшився вперше за останні 12 місяців, передусім через зниження їх кількості для кредитів великим підприємствам, а також валютних і довгострокових позик. Натомість рівень схвалення заявок для кредитів МСП зростає четвертий квартал поспіль.

Читайте також: Аграрії цьогоріч отримали кредитів на понад ₴36 мільярдів

Банки посилили кредитні стандарти для іпотечних кредитів, водночас продовжують послаблювати стандарти для споживчих кредитів п’ятий квартал поспіль. У II кварталі банки планують пом’якшити кредитні стандарти для домогосподарств, переважно для іпотеки.

Як повідомлялося, "Опитування про умови банківського кредитування" проводилося з 18 березня до 8 квітня 2024 року серед кредитних менеджерів банків. Відповіді надали 26 фінансових установ, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 96%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-