В Україні покращується якість молока та збільшується експорт молокопродукції
Про це розповіла начальник управління тваринництва та племінної справи Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства Олена Дадус під час конференції Milky Forum 2024, передає Укрінформ з посиланням на Мінагро.
Вона наголосила, що українська молочна галузь адаптується та розвивається, вдосконалюється нормативно-правова база відповідно до європейських стандартів і це позитивно сприймається учасниками ринку. Середні та малі виробники розуміють як важливо сьогодні співпрацювати по всьому ланцюжку виробництва: від сировини, разом з переробкою, до готового продукту.
Зараз понад 90% молока, що надходить на переробку, виробляють сільськогосподарські підприємства. При цьому якість молока класу «екстра» також зросла і складає більш ніж 40% від переробленого молока.
«Цьому сприяло й те, що з'явились можливості збільшення експорту молочної продукції, зокрема до країн Європейського Союзу. Українські підприємства - експортери мають відповідати критеріям щодо якості готової продукції та сировини. Саме тому актуальним є питання адаптації українського законодавства в молочній галузі до вимог ЄС», – наголосила Дадус.
Як повідомлялося, станом на 28.05.2024 дозволи на експорт молочної продукції з України до ЄС мають 58 компаній. Які виготовляють сире молоко, морозиво, молочні продукти, молозиво та продукти на основі молозива. До країн ЄС Україна з початку року експортувала 30% від загального експорту молочних продуктів.
За попередніми даними Мінагро, у квітні 2024 року господарства усіх категорій виробили 625,4 тис. тонн молока-сировини, що на 8% більше порівняно до березня поточного року, але на 3% менше порівняно до квітня 2023-го. У січні-квітні 2024 року обсяги надоїв склали 2 млн 114,8 тис. т, що на 1,5% менше порівняно до минулорічного періоду. За проаналізований період частка підприємств у виробництві молока-сировини склала 40%, а господарств населення – 60%.