На Миколаївщині цьогоріч зібрали динь та кавунів на 20% більше, ніж торік
Про це кореспонденту Укрінформу повідомила директорка департаменту агропромислового комплексу Миколаївської ОВА Олена Піскун.
«На Миколаївщині цьогоріч всіма категоріями господарств було зібрано 19,5 тис. тонн баштанно-продовольчих культур, що на 20% більше, ніж торік, у тому числі кавунів – 14,7 тис. тонн», - сказала Піскун.
На Миколаївщині цьогоріч зібрано баштанних культур на 20% більше ніж торік / Фото: ПАЕКЗа її словами, під урожай 2024 року аграрії посіяли баштанні культури на площі 2241 га, з них: кавуни – 1550 га, і це на 20% більше проти 2023 року, дині – 691 га, що на 8% перевищує минулорічний показник.
Більша частина баштанних культур зосереджена в господарствах населення - близько 80%, решта - в аграрних підприємствах.
«За останні роки частка баштанних культур в сільськогосподарських підприємствах збільшилася. Вирощені на території Миколаївської області баштанні реалізуються на вітчизняний ринок», - сказала Піскун.
Одне з таких підприємств – група компаній ПАЕК, яка є одним з найбільших виробників овочевої продукції в області. Завдяки фахівцям, Миколаївщина одна з перших в Україні зайшла на ринок з ультраранніми кавунами.
«На базі наших підприємств ми зуміли в цьому році виростити різноманітні сорти кавунів. Реалізацію баштанних ми розпочали в червні і вона триває й досі за рахунок використання в структурі посівів кавунів багатьох сортів з різними термінами дозрівання», - розповів керівник компанії Юрій Кормишкін.
За його словами, літня спека вплинула і на урожайність баштанних, зокрема, дині. «Але ми задоволені якістю продукції. Наше південне сонце хоч і жорстке в цьому році, але за рахунок того, що його було багато навесні, нам вдалося виростити ранні солодкі, а головне, корисні кавуни та дині», - наголосив аграрій.
Як повідомлялося, миколаївські аграрії через спеку отримали урожай овочів на третину менше прогнозованого, тому очікувати зниження цін на цю продукцію не варто.