«Пірола» швидко поширюється, але вакцинація запобігає важкому перебігу хвороби - лікар

«Пірола» швидко поширюється, але вакцинація запобігає важкому перебігу хвороби - лікар

Укрінформ
Субваріант штаму коронавірусу «Омікрон» під назвою «Пірола» поширюється досить швидко, але вакцинація проти COVID-19 захищає і від інфікування, і від важкого перебігу хвороби.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» сказав лікар-імунолог, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій, передає кореспондент Укрінформу.

Читайте також: В Україні зареєстрували перший випадок варіанту коронавірусу «Пірола»

«Цей субваріант «Омікрону» сильно відрізняється від своїх «родичів», які належать до «Омікрону», як і сам «Омікрон» відрізняється від оригінального вірусу, який був в Ухані, за рахунок мутацій. Понад 35 мутацій було виявлено, і ці мутації, ймовірно, можуть бути причиною його більш швидкого поширення. І висловлювалися побоювання, що він може уникати імунної відповіді, яка була сформована при контакті з іншими вірусами і після вакцинації. Припущення щодо його швидкості (поширення — ред.) виправдовується. Він швидко поширюється. Наскільки, поки що сказати важко. Щодо імунітету - ті припущення, які були протягом літа, упродовж вересня-жовтня все ж таки говорять про те, що ми перестрахувалися, коли їх висловлювали, а вакцинація захищає від тяжкого перебігу», - запевняє Лапій.

Він зауважив, що перший виявлений випадок «Піроли», про який нещодавно повідомило МОЗ, є підтвердженим лабораторно, але цілком ймовірно, що випадків, які не були лабораторно підтверджені, набагато більше.

Читайте також: «Пірола» не вплине на перебіг епідпроцесу - Ляшко

Перші повідомленні про появу «Піроли» з'явилася влітку, восени він поширився Європою. А оскільки в європейських країнах є дуже багато українців, які регулярно їздять в Україну, було лише питанням часу, коли цей підтип «Омікрону» з'явиться у країни, зазначив лікар.

Як повідомляв Укрінформ, за останній тиждень виявлено 9 827 випадків COVID-19.

Наразі в Україні можна зробити безоплатне щеплення проти COVID-19 у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують вакцини Janssen (виробник Johnson&Johnson) та Comirnaty (виробник Pfizer). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник Pfizer — вакцина Comirnaty для дітей).

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-