В Україні збільшать кількість медзакладів для проходження інтернатури

В Україні збільшать кількість медзакладів для проходження інтернатури

Укрінформ
Міністерство охорони здоровʼя винесло на громадське обговорення проєкт змін до Положення про інтернатуру.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ, передає Укрінформ.

"Команда міністерства розробила проєкт змін до чинного Положення про інтернатуру, що спрямовані на комплексне вдосконалення чинної моделі, і запрошує долучитися до громадського обговорення. Нове положення збільшує кількість медзакладів, в яких може здійснюватися працевлаштування та практична підготовка інтернів", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, згідно з документом, заклади охорони здоров’я комунальної та державної форм власності, які є надавачами медпослуг за Програмою медичних гарантій та в яких є посади лікарів-інтернів, матимуть підтримку від Національної служби здоров’я.

Читайте також: Майже 250 українських медиків у листопаді пройшли навчання за кордоном

Лікар-спеціаліст, який закінчив програму підготовки в інтернатурі коштом державного бюджету, буде забезпечуватися робочим місцем за спеціальністю у закладі охорони здоров’я, до якого його було розподілено. Якщо такої можливості немає, департамент охорони здоров’я місцевої держадміністрації буде зобов’язаний забезпечити вакантну посаду для цього лікаря-спеціаліста в іншому закладі охорони здоров’я.

Рейтинговий розподіл в інтернатуру проводить комісія закладу вищої освіти. Випускники, які навчалися за держзамовленням та відмовилися від отриманих пропозицій, мають право вступити в інтернатуру наступного року. Випускники, які навчалися коштом фізичних (юридичних) осіб та відмовилися від отриманих пропозицій, самостійно обирають місце проходження інтернатури.

Читайте також: Канадські інструктори за п'ять місяців підготували 130 бойових медиків ЗСУ

Заяви іноземців та осіб без громадянства приймають до участі у рейтинговому розподілі на місця для підготовки в інтернатурі коштом фізичних (юридичних) осіб. Обов’язкова умова – державний сертифікат про рівень володіння українською мовою не нижче середнього рівня першого ступеня.

Демобілізовані військовослужбовці-випускники закладів вищої освіти маимуть право проходити підготовку в інтернатурі коштом державного бюджету за умови наявності вільних місць.

Проєкт передбачає, що якщо лікар-інтерн не може здобути повного переліку компетентностей, передбачених програмою підготовки в інтернатурі, керівник закладу охорони здоров’я, до якого його розподілено, зобов’язаний спільно з куратором інтернатури в ЗВО забезпечити визначення та відрядження інтерна до іншого закладу охорони здоров’я.

Читайте також: «Кризи кадрів немає»: Ляшко сказав, скільки медиків виїхали з України за кордон

Тривалість відрядження протягом одного навчального року не може перевищувати 30% часу, передбаченого на практичну частину підготовки в інтернатурі у навчальному році. На час відрядження за лікарем-інтерном гарантовано зберігається посада за основним місцем роботи. Фінансування підготовки в інтернатурі коштом державного бюджету у цей час здійснюється за основним місцем роботи.

Зауваження та пропозиції до проєкту приймаються протягом 30 днів у письмовому або електронному вигляді: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, 01601; moz@moz.gov.ua, o.l.zhmakina@moz.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-