Власники українських телеканалів: хто вони? Інфографіка

Власники українських телеканалів: хто вони? Інфографіка

Інфографіка
Укрінформ

Відповідно до вимог закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації та реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення», до 31 березня цього року всі телерадіокомпанії в Україні зобов’язані опублікувати на своїх веб-сайтах структуру власності.

Відтак Укрінформ підготував інфографіку про те, кому належать українські телеканали.

«1+1»

Раніше вважалося, що каналом керує пан Коломойський, однак, і тут не обійшлося без сюрпризів: поруч із Ігорем Валерійовичем з’явилася інша не менш відома особа – Ігор Суркіс.

ТОВ «Телерадіокомпанія «Студия 1+1» належить більше десяти офшорним компаніям, зареєстрованим на Кіпрі, в Белізі та Британських Віргінських островах. Ці компанії у свою чергу є у власності того ж Коломойського та Суркіса.

Таким чином, кінцевим бенефіціарним власником телеканалу станом на 31 грудня 2015 року є Ігор Коломойський, а власником істотної участі – Ігор Суркіс.

«Інтер»

В «Інтера» також знайшлося багато несподіванок. Так, задовго до розкриття «Інтером» інформації про медіа власність, вважалося, що в нього два власники: Дмитро Фірташ (мажоритарій) та Сергій Льовочкін (міноритарій).

Згідно з нещодавно оприлюднених документів на сайті телеканалу «Інтер» (ПрАТ «Телеканал «Інтер»), його кінцевим бенефіціарним власником станом на 31 грудня 2015 року є Дмитро Фірташ, власниками істотної участі – Валерій Хорошковський, Сергій Льовочкін та Світлана Плужнікова. Прізвища усіх вищевказаних осіб пов’язані з багатьма офшорними компаніями, що знаходяться на Кіпрі, Белізі та Британських Віргінських островах.

«СТБ», «ICTV» та «Новий канал»

Згідно оприлюднених на сайтах телеканалів СТБ (ПрАТ «Міжнародний Медіа Центр-СТБ»), ICTV (ТОВ «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія») та Нового каналу (ТОВ «Новий канал») документів, їхніми кінцевими бенефіціарними власниками станом на 31 грудня 2015 року є Віктор та Олена Пінчуки. Вони створили для управління своїми медіаактивами чотири дискретних трасти, якими, в інтересах власників, керують: француз Бенжамін Вернье, британка Саманта Д’Аоуд, швейцарець Ангело де Різ та мешканець острова Джерсі Колін Волкер. Ці іноземці є власниками компаній в офшорних зонах: на Сейшельских та Британських Віргінських островах, Самоа й у Гонконгу. Всі ці компанії володіють 100% кіпрської StarLight Media LTD, якій, у свою чергу, й належать усі три канали – Новий, СТБ і ICTV.

ТРК «Україна»

Згідно оприлюднених документів на сайті телеканалу «Україна» (ТОВ «Телерадіокомпанія «Україна»), його кінцевим бенефіціарним власником станом на 31 грудня 2015 року є Рінат Ахметов. Усі 100% ТОВ «Телерадіокомпанія «Україна» належать двом офшорним кіпрським компаніям.

«112 Україна»

У структурі власності Телеканалу «112 Україна» є шість компаній (ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ»). Для них телеканал використовує декілька кіпрських офшорів, якими володіє офшор з Сейшельських островів, яким, в свою чергу, володіє інший сейшельський офшор.

Пан Омсон є кінцевим власником цього офшору AVRIL VENTURES LIMITED, який володіє сейшельським офшором KOULY VENTURES LIMITED, директор якого - Андрій Подщипков.

Таким чином, згідно нещодавно оприлюднених на сайті телеканалу документів, його кінцевим бенефіціарним власником станом на 31 грудня 2015 року є гендиректор телеканалу Андрій Подщипков.

Цей же Подщипков до Євромайдану був радником правління нині анульованого банку «Ринкові технології», що належав екс-міністру МВС Віталію Захарченку.

«Тоніс»

Власником телеканалу «Тоніс» (ТОВ «Телеканал «Тоніс») є Петро Зіка. Окрім цього, відомо, що канал належить декільком офшорним компаніям, зареєстрованим на Кіпрі та Панамі.

Телеканал «24»

Власниками телеканалу «24» (ПАТ Телерадіокомпанія «Люкс») є дружина мера Львова Катерина Кіт-Садова (76,7%), Роман Андрейко (13,1%) та Оксана Андрейко (10,1%).

Підготували: Мирослав Ліскович, Світлана Сауляк.

З приводу придбання інфографіки звертайтесь за телефоном (044) 244-90-68 або пишіть на market2@ukrinform.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-