Як обрати кондиціонер? Інфографіка

Як обрати кондиціонер? Інфографіка

Укрінформ

Наближатися літо, і багато українців починають замислюватися над вибором кондиціонера, який навіть у спеку забезпечить у будинку прохолодну погоду.

Відтак Укрінформ підготував інфографіку про кондиціонери: їхні типи, а також ціни на охолоджувальні пристрої.

ТИПИ ОХОЛОДЖУЮЧИХ ПРИСТРОЇВ

Охолоджуючі пристрої бувають моноблочні й спліт-системи. Якщо за моноблочні говорить сама назва - вони складаються з одного елемента, то спліт-системи складаються вже із зовнішнього й внутрішнього блоків. Розглянемо детальніше кожен тип кондиціонерів.

1. Спліт-системи:

Настінні. Це ті кондиціонери, до яких ми звикли, і мило називаємо їх «домашніми». Маючи потужність від 2 до 10 кВт, вони здатні охолодити приміщення у 12-100 квадратних метрів. Кондиціонер складається з двох блоків - внутрішнього, які зазвичай розміщується на стіні, і зовнішнього, який виводиться за вікно;

  • Канальні. Ці кондиціонери підійдуть любителям мінімалізму, які роблять підвісні стелі у себе в оселі. Внутрішній блок такого кондиціонера знаходиться за підвісною стелею, а потужності у 12-25 кВт з головою вистачає навіть для 4-х кімнатної квартири. Такий кондиціонер також бере на себе функції вентиляції - що дуже зручно для наших будинків, де провітрювання часто можна здійснити лише завдяки відкритим вікнам. З мінусів таких систем - складність вибору температури у кожній кімнаті. Для цього необхідно встановлювати додаткові термостати і заслінки, що ускладнює процес монтажу, обслуговування та ремонту систем. Також для холодного періоду року буде потрібно установка додаткового обладнання, щоб кондиціонер міг постачати свіже повітря у приміщення;
  • Касетні. Такі кондиціонери також розміщуються за підвісними стелями, маючи форму (як і габарити) стандартної стельової плитки. Касетні охолоджувачі непогано розподіляють повітря у межах приміщень, і одна система часто може замінити кілька стандартних настінних спліт-кондиціонерів. Ще вони непомітні, адже все, що видно оку - це невелика декоративна решітка;
  • Підлогово-стельові. Такі кондиціонери мають невелику глибину, встановлюються під стелею, або майже в рівень з підлогою. З плюсів - гарний розподіл повітря, навіть у приміщеннях складної форми. Холодний повітряний потік не йде прямо на людей;
  • Колонні. Підходять для великих приміщень, в яких немає необхідності дотримуватися дизайнерських забаганок. Зовні нагадують холодильники. Для роботи вимагають великої площі навколо, тому що перебувати безпосередньо поруч із таким кондиціонером - проблематично (хіба що у теплій куртці і недовго);
  • Мульти-спліт системи. Підходять для тих випадків, коли немає можливості вивести на фасад пару зовнішніх блоків. У результаті, кілька внутрішніх блоків, від 2 до 5, працюють через один зовнішній. Мінуси очевидні - у випадку поломки зовнішнього блоку, спека настане у всьому житлі.

2. Моноблокові кондиціонери:

  • Віконні. Кондиціонери ставляться у вікні або у вузькій зовнішній стіні, обов'язково виходячи на вулицю. Такі охолоджувачі недорогі як при купівлі, так і при монтажі. Але є й кілька мінусів - значний шум під час роботи, а також порушення енергоефективності приміщення (взимку через корпус кондиціонера в кімнату проходитиме холод);
  • Мобільні. Найбільш прості в установці і експлуатації, мобільні кондиціонери створюють чималий шум під час роботи. Також вони дорого коштують, і справляються зі своїми функціями, відверто кажучи, не краще від своїх стаціонарних побратимів. Що ж, можливість возити кондиціонер з кімнати в кімнату теж має свою ціну.

ВИБИРАЄМО ПОТУЖНІСТЬ КОНДИЦІОНЕРА

Загальної формули для всіх типів приміщень нема. Все залежить від площі, частоти попадання прямих сонячних променів, кількості електроніки в кімнаті, а також ряду інших факторів. Проте можна вивести тенденцію, що оптимальна потужність кондиціонера розраховується за такою формулою:

Потужність (в кіловатах) = Площа кімнати (в квадратних метрах) / 10.

Таким чином, для кімнати в 20 квадратів вистачить кондиціонера потужністю 2 кВт, для 35 квадратів - 3,5 кВт тощо.

Дана формула є приблизною, і фінальне рішення варто приймати, проконсультувавшись з фахівцем щодо всіх специфічних параметрів вашої кімнати.

ВАРТІСТЬ ОХОЛОДЖУЮЧИХ ПРИСТРОЇВ

На ринку кондиціонерів можна виділити декілька сегментів:

Високий сегмент - Daikin, Mitsubish, Fujitsu General, Toshiba. Кондиціонери цих фірм зазвичай тихі, мають дуже низький відсоток поломок, працюють у великому температурному діапазоні, а також мають розвинений «самозахист» у разі їхньої неправильної експлуатації. Ціна пристроїв - від 800 доларів США за кондиціонер потужністю 2 кВт.

Середній сегмент - Panasonic, Sharp, Hyundai, Hitachi. У порівнянні з першою групою, вони більш гучні, не мають такої розширеної системи захисту від поломок, а також не здатні працювати в аналогічно широкому температурному діапазоні. Їхня ціна - від 500 до 800 доларів за спліт-систему на 2 кВт.

Бюджетний сегмент - Ballu, LG, Midea, Samsung. Ці кондиціонери сильніше схильні до поломок, досить шумні в роботі, можуть зламатися при неправильних налаштуваннях з боку користувача, а також мають обмежений температурний режим роботи. Але це все можна виправдати їхньою ціною - від 300 доларів за модель потужністю у 2 кВт.

Отже, зваживши всі плюси й мінуси, Вам залишиться врахувати лише власні можливості, смаки та вподобання.

Підготували: Максим Мордовцев, Мирослав Ліскович, Ігор Любшин

З приводу придбання інфографіки звертайтесь за телефоном (044) 279-40-06 або пишіть на market2@ukrinform.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-