На рішення трибуналу щодо Криму можна очікувати не раніше 2019 року - МЗС

На рішення трибуналу щодо Криму можна очікувати не раніше 2019 року - МЗС

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ розраховують, що нещодавно створений трибунал щодо України в рамках Міжнародного трибуналу ООН з морського права, де розглядатиметься питання Криму, розпочне роботу в середині цього року, а на рішення можна очікувати не раніше 2019 р.

Про це в інтерв'ю "Європейській правді" заявила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Ми закінчили всі необхідні досудові процедури. Те, що РФ погодилася на створення арбітражу і трибуналу; те, що вони брали участь у відборі арбітрів, - все це дає нам надію на серйозніше ставлення до його рішення. Ми, безумовно, розраховуємо, що арбітраж почне працювати вже з середини 2017 року", - сказала Зеркаль.

Вона нагадала, що предмет спору - це порушення прав України як прибережної держави, а трибунал розглядатиме претензію України на неможливість користуватися своїми природними ресурсами, на неможливість захищати екологію Чорного моря, на неможливість проводити навігацію в рамках Керченської протоки, на порушення Росією правил щодо будівництва Керченського мосту та інших переходів, і у зв'язку з цим – порушення екобалансу в Чорному морі, на неконтрольований підйом археологічних цінностей біля Криму.

"Ми хочемо реституції своїх прав, тобто відновлення права на використання морської прибережної зони, яка згідно з Конвенцією належить Україні", - зазначила заступник міністра.

Відповідаючи на запитання, в якому році трибунал може винести рішення, Зеркаль спрогнозувала, що "за негативним сценарієм, з найдовшими процедурами, це середина 2021 року, найшвидший - не раніше 2019 року".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-