У Музеї Івана Гончара представлять колекцію прикладного мистецтва кримських татар

У Музеї Івана Гончара представлять колекцію прикладного мистецтва кримських татар

Укрінформ
У київському Музеї Івана Гончара 21 січня відкривається виставка, експонати якої є елементом культурної дипломатії кримських татар. 
Про це повідомила радник міністра культури України з питань Криму Есма Аджиєва на презентації в Укрінформі проекту "Візерунки світу. Шляхи об'єднання, соціалізації і збереження етнічності кримських татар".
"Наш проект - це трансляція абсолютно мирних ідей, це елемент культурної дипломатії, яка споконвіку була властива кримськотатарському народу", - сказала Аджиєва.
За її словами, завдяки спонсорам проекту - Швейцарському бюро співпраці в Україні - було закуплено устаткування для того, щоб могли функціонувати майстерні, зокрема ювелірна, а також для роботи з металом і кримськотатарською вишивкою. Крім того, Рустем Скібін надав свою майстерню з виготовлення кераміки. У рамках проекту досвідчені кримськотатарські майстри навчали учнів, і як результат - створена колекція прикладного мистецтва кримських татар, яка складається з реконструйованого національного костюма - жіночого і чоловічого, взуття, предметів побуту, посуду, металевих, керамічних і ювелірних виробів.
Аджиєва додала, що постійними учасниками проекту виступили 14 людей, у тому числі фахівців-майстрів, учнів і менеджерів. Ще близько 30 осіб брали участь в проекті в якості кримських експертів. Вартість проекту склала 495 тисяч грн, термін його реалізації - 12 місяців. 
Як зазначила Аджиєва, проект "Візерунки світу" буде продовжено і в перспективі планується експозиція колекції в музеї України і двох європейських країнах. Далі в планах - документування і електронна каталогізація культурних цінностей кримських татар.
"Якщо виконана частина проекту була мануальна, то цього року буде академічна частина. Ми займемося вивченням і документуванням кримськотатарських артефактів, які знаходяться в музеях України і музеях зарубіжжя, а також спільно з Міністерством культури братимемо участь в електронній каталогізації наших цінностей. Ми також плануємо подання номінації в ЮНЕСКО і продовжимо численні контакти з нашими зарубіжними партнерами і експертами для написання якісної стратегії збереження і подальшого розвитку кримськотатарської культури в Україні і за кордоном", - повідомила Аджиєва.
За словами художника Рустема Скібіна, учасники проекту "Візерунки світу" в процесі творчості створювали "кримськотатарські маркери культури". Він зазначив, що проект спрямовано на збереження і продовження тих культурних традицій, які були насилу відновлені кримськими татарами після повернення з місць депортації.
"Ми продовжуємо знаходитися в цьому пошуку вивчення і збирання знань про предмети нашої культури, і зараз, після подій 2014 року, ми розуміємо, що у черговий раз вона знаходиться під загрозою. І цей проект спрямовано на те, щоб ми просто збереглися і продовжували свою справу", - сказав Скібін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-