Втрата Юзівського проекту може поставити жирну крапку на інвестиціях в ризиковані пошукові проекти

Втрата Юзівського проекту може поставити жирну крапку на інвестиціях в ризиковані пошукові проекти

Укрінформ
Київ, 10 листопада 2016 р. На засіданні Кабінету Міністрів України, яке відбулося 02.11.2016 року, було прийнято рішення про відмову у залучені нового інвестора (інвестицій) шляхом відступлення ТОВ «Надра Юзівська» (Надра Юзівська) прав та обов’язків за Юзівською Угодою (Угода) на користь компанії «Юзгаз Бі.Ві.».

Після виходу компанії Shell з Угоди внаслідок форс-мажору та істотної зміни обставин, зокрема внаслідок подій на Сході України, Надра Юзівська почала пошук нового інвестора шляхом проведення відкритого конкурсу.

Інформація щодо конкурсу була широко висвітлена в засобах масової інформації, серед профільних асоціацій бізнесу та шляхом інформування 11 посольств країн, до юрисдикції яких належать більшість міжнародних нафтогазових компаній світу. Також проводилося ряд зустрічей та переговорів з представниками більше 10 різних міжнародних нафтогазових компаній щодо їх подальшої участі в Угоді. Але, зокрема через фактори, які спричинили вихід компанії Шелл з Угоди, великі інвестори рівня компанії Шелл не були зацікавлені взяти участь у проекті.

Надра Юзівська провела відкритий конкурс на залучення інвестора у Юзівський проект відповідно до законодавства України та положень Угоди. За результатами конкурсу, участь у якому взяли 3 компанії, переможцем було визначено компанію «Юзгаз Бі.Ві.», яка запропонувала найкращі умови. Компанія «Юзгаз Бі.Ві.» надала найкращі пропозиції щодо продовження реалізації проекту пошуку та видобутку вуглеводнів в межах ділянки Юзівська, зокрема найбільшу за обсягом програму обов’язкових робіт та гарантований обсяг інвестицій, а також найбільший розмір винагороди за участь у проекті.

14.09.2016 року Кабінет Міністрів України прийняв рішення Міненерговугіллю утворити робочу групу з метою вивчення питання щодо дотримання вимог законодавства під час проведення конкурсу для залучення інвестора з реалізації Угоди, та визначення переможцем конкурсу компанії «Юзгаз Бі.Ві.». До складу робочої групи увійшли представники центральних органів виконавчої влади, НАК «Надра України», а також Генеральної прокуратури України, СБУ і народних депутатів України (за згодою).

Надра Юзівська всебічно сприяла глибокому вивченню вказаного питання та надала для цього всі необхідні документи, пов’язані з організацією та проведенням конкурсу на залучення інвестора.

Незважаючи на той факт, що Надра Юзівська і компанія «Юзгаз Бі.Ві.» подали державі запит на згоду щодо відступлення ще 04.08.2016 року, лише 01.11.2016 року відбулося перше засідання Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції (Міжвідомча комісія) за участі представників міністерств і відомств, народних депутатів України та представників Надра Юзівська і компанії «Юзгаз Бі.Ві.».

Під час засідання Голова Міжвідомчої комісії Міністр енергетики Ігор Насалик зазначив, що ні від народних депутатів України, ні від інших членів робочої групи, створеної для вивчення питання щодо дотримання вимог законодавства під час проведення конкурсу, не надійшло жодного підтвердження щодо наявності порушень проведення зазначеного конкурсу.

Директор ТОВ «Надра Юзівська» Віктор Назаркевич зазначив: «Наразі Юзівський проект є останнім пошуково-видобувним проектом, який передбачає проведення масштабних геологорозвідувальних робіт. При цьому він є досить ризиковим, але у разі успіху, його реалізація дозволить значною мірою наростити мінерально-сировинну базу, що допоможе державі у досягненні енергонезалежності. У зв’язку з даною ситуацією вірогідність продовження Юзівського проекту та появи нових інвесторів дуже мала».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-