STREAM освіта в Україні: проблеми рівного доступу

STREAM освіта в Україні: проблеми рівного доступу

Укрінформ

10 листопада у Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку відбулося засідання "круглого столу" на тему: "STREAM освіта в Україні:   доступу", організаторомякого став Фонд «Відкрита політика».

Учасники: Павло Хобзей - заступник міністра освіти і науки України; Ростислав Карандєєв - заступник міністра культури України; Ірина Жданова - керівник ГО "Фонд "Відкрита політика", координатор Громадянської платформи з реформування наукової сфери в Україні; Наталія Кияк - Представництво ЮНІСЕФ в Україні, керівник освітніх програм; Станіслав Довгий - президент Малої академії наук; Тетяна Колос - начальник відділу мистецької і художньої освіти Міністерства культури України; науковці; представники регіональних наукових ліцеїв і мистецьких шкіл, обласних Інститутів післядипломної освіти, університетів з різних регіонів (Донецької, Дніпровської, Кіровоградської, Харківської областей), NGO, ЗМІ.

Присутні обговорили проблеми доступу до STREAM освіти в Україні, реформування середньої та вищої освіти в Україні та місце, яке відводиться STREAM освіті, а також рівний доступ до STREAM освіти дітей та молоді з Криму та Донбасу.

Ірина Жданова, керівник ГО "Фонд "Відкрита політика", координатор Громадянської платформи з реформування наукової сфери в Україні, відзначила: «Дітям Донбасу і Криму ми маємо запропонувати не просто зелений коридор для отримання українського атестату, головне - для здобуття якісної української освіти. Такою сьогодні є STREAM освіта. Вона визначена як мейнстрім освітньої політики в сучасному світі. І має поєднати науку і технологію, робототехніку та інженеринг, мистецтво і математику, спорт і медіа. STREAM освіту ми саме так розшифровуємо. Крім того, STREAM має бути GREEN: зеленою за змістом, освітніми технологіями. І головне. Ми всі разом, влада і громадянське суспільство маємо забезпечити РІВНИЙ доступ до ЯКІСНОЇ української освіти КОЖНІЙ дитині: живе вона  в Донецьку чи в Житомирі, народилась в багатій чи бідній сім'ї, в селі чи місті».

За словами Жданової, для цього потрібно:

1. Створити на базі Дитячої інженерної академії Національний STREAM-центр.

2. Створити Відкритий Центр Дистанційної Освіти з якісним контентом по всій шкільний програмі.

3. Забезпечити квоти для цих школярів в наукових, мистецьких ліцеях-інтернатах.

4. У Міжнародній український школі (в якій навчаються школярі з Криму, а також з діаспори) додати контент STREAM освіти. Залучити потенціал української наукової, педагогічної, мистецької діаспори.

Кошти на це є уже в 2016 році: в резерві економії освітньої субвенції на навчальні заклади з тимчасово окупованих і неконтрольованих територій. Потрібно також закласти фінансування в Державній цільовій програмі відновлення та розбудови миру в східних регіонах України, яка зараз розробляється. Крім того, має бути фінансування і за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги та міжнародних фінансових організацій, надана підтримка ЮНІСЕФ, ЮНЕСКО.

На круглому столі також було наголошено на необхідності поєднання наукової та мистецької освіти як основних складових для розвитку людини.

Заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей зазначив, що не тільки наука, а й мистецтво має стати невід’ємною частиною розвитку талантів у дітей.

«Креативність і творчість треба розвивати у дітей. Те що робот не зробить, туди ми маємо скеровувати…Все, що пов’язане з культурою, дає найбільший розвиток талантів дітей. Отже що роботи не роблять: талант, технології, толерантність – це є ключ до 21 століття», - заявив Хобзей.

Під час обговорення учасники круглого столу позитивно сприйняли включення мистецтва до STREAM освіти як фактора, який сприятиме підвищенню креативності в науковій сфері. Сама ж мистецька освіта, як і наукова, має потребу в особливих підходах до її організації та створення сприятливих умов для розвитку.

Заступник міністра культури Ростислав Карандєєв зауважив, що обдаровані діти є надбанням народу України і держава має виробити певну політику щодо мистецької освіти, а також пошуку та залучення до творчого навчання талановитих дітей, і ця політика має реалізовуватися як на державному, так і на місцевих рівнях. При цьому він наголосив, що таке навчання має відбуватися у спеціалізованих закладах.

Начальник відділу мистецької і художньої освіти Мінкультури Тетяна Колос у своєму виступі зазначила, що зараз має місце історична подія – до законопроекту «Про освіту», який наразі готується до другого читання у Верховній Раді Україні, включено статтю «Спеціалізована освіта», де визначена структура та особливості мистецької освіти, взаємозалежність і наступність рівнів мистецькоїо світи в процесі підготовки професійного митця. Зараз необхідне усвідомлення, зміст цієї освіти мають визначати люди, які мають уявлення про те, що таке мистецька освіта, є професіоналами в цій сфері.

Одне з найважливіших місць в системі мистецької освіти відведено спеціалізованим мистецьким школам-інтернатам. Тетяна Колос зауважила, що курс на ліквідацію інтернатної форми утримання дітей в спеціальних закладах освіти своїм «катком» може роздушити такі мистецькі школи та наукові ліцеї-інтернати, які є носіями ексклюзивних освітніх послуг.

На круглому столі також було продемонстровано відеоролик «Рівність прав на освіту», створений Фондом «Відкрита політика» спільно з дітьми з Донбасу: https://www.youtube.com/watch?v=yNTe8h-Ds2Q.

Довідково

ГО «Фонд «Відкрита політика» традиційно вже чотири роки проводить кругли присвячені освіті та науці в Україні. Створено також Громадянську платформу з реформування наукової сфери в Україні.

STREAM – різні літери розуміють по-різному.

S - наука, спорт

T - технології

R - читання/писання, робототехніка, релігія

E - інженеринг, економіка

A - мистецтво

M - математика, медіа

З проектом резолюції круглого столу можна ознайомитися за посиланням: https://drive.google.com/file/d/0B24vnllchKdnUG80aGVyQjdBSUk/view та надати свої пропозиції до 15 листопада 2016 року на пошту Фонду “Відкрита політика” (openpolicy.org.ua@gmail.com).

***

Фонд «Відкрита політика»  – неурядова організація, яка реалізує проекти з розвитку STEAM освіти,  проект з інформування старшокласників із зони АТО і Криму щодо можливостей здобути українську освіту та отримати атестат, екологічні проекти.

Контакти Фонду:

01034 м. Київ, Україна

вул. Прорізна, 23б

+38 044 279 00 96; +38 068 024 51 69

openpolicy.org.ua

Email: openpolicy.org.ua@gmail.com

Інтернет-платформа «Доступна освіта» – dostupnaosvita.com.ua.

Міжнародна зелена школа: igs.openpolicy.org.ua

«Гаряча лінія» – 0 800 504 425 – безкоштовно;  +380689512513 (Viber); +380505505411 (Viber). Консультативні телефонні лінії працюють у робочі дні з 9:00 до 18:00.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-