Італійський формат управління твердими побутовими відходами запроваджується на Вінниччині

Італійський формат управління твердими побутовими відходами запроваджується на Вінниччині

Укрінформ

Італійський досвід 50-ти муніципалітетів провінції Тревізо, що об’єднали зусилля з управління твердими побутовими відходами, вивчала під час візиту вінницька делегація з 23 по 25 листопада 2016 року. Набуті знання українські і італійські фахівці втілять на теренах Вінниччини.

Про результати поїздки на прес-конференції у вівторок у Вінницькій обласній Раді, звітували учасники візиту, передає Укрінформ.

«Італійський приклад – це той шлях, як ми вважаємо, нам найбільше підходить і яким крок за кроком іде Вінниця, що є лідером вирішення подібних проблем, які є у Львові і, в цілому, в країні. Італія 15 років тому відмовилась від сміттєзвалищ, їх законсервували і звідти брали газ, акумулювали і віддавали електроенергію у мережі і це все йшло на бюджетні установи. Нам це підходить - ми йтимемо шляхом створення ліній сортування на окремих площадках. Не спалювання, а саме циклічності в управлінні твердими побутовими відходами», - прокоментував член делегації, учасник спільного українсько-італійського проекту «Нарощування потенціалу та передача знань для підвищення і вдосконалення професійних навичок у галузі управління відходами у Вінницькій області», голова обласної Ради Анатолій Олійник.

В режимі скайп-зв’язку особливості проекту пояснив журналістам координатор проекту з італійської сторони, представник акціонерного товариства «Контаріна» Марко Матіелло.

«Впродовж кількох місяців відпрацюємо спільно «дорожню карту» Вінниччини по управлінню відходами. Спроектуємо план, покроково втілюватимемо заходи впродовж наступних років. Вінницька область отримає реальну можливість працювати ефективно у вказаній сфері. Створимо модель, що стане прикладом для України на теренах Вінниччини для подальшої імплементації на території вашої держави», - пообіцяв М. Матіелло і додав, що італійці прагнуть гармонізації законодавства України до євродеректив у сфері управління відходами.

За словами учасниці візиту, завідувачки Центру промоції та зовнішніх зв’язків Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Ольги Олійник, під час візиту вінничани обговорили співпрацю із віце-президентом Акціонерного товариства «Контаріна» Лісією Нарддіно, делегація побачила організацію роботи компанії. Вінничани оглянули сміттєпереробні заводи, старий полігон та дізналися про моделі збору відходів та організацію роботи із населенням.

Як підкреслив директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Волков, практично у кожному районі області є полігони, роботу яких буде потрібно організувати, враховуючи отриманий в Італії досвід, зокрема, переробку до 85% сміття.

А директора вінницького комунального унітарного підприємства «Ековін» Володимира Чорновола вразила велика кількість техніки, задіяної в роботі АТ «Катаріна» - 430 одиниць, що дозволяє вивозити, сортувати та переробляти відходи. Він підкреслив необхідність придбання нової техніки для забезпечення якісної роботи вінницького підприємства.

Довідково. АТ «Контаріна» є лідером в Європі у переробці твердих побутових відходів та є прикладом передових громадських організацій з точки зору послуг і результатів, працюючи з співтовариством для досягнення спільної мети – захисту навколишнього середовища.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-