Двічі в одну річку: представник президентської партії став головою Сумської облради

Двічі в одну річку: представник президентської партії став головою Сумської облради

Укрінформ
«В одну річку не можна ввійти двічі», - стверджує прислів’я. Однак цей відомий вислів Геракліта днями на Сумщині успішно спростував 60-річний Володимир Токар, який 2 грудня під час чергового засідання сесії обласної ради більшістю голосів вдруге був обраний керівником представницького органу.

Перший його прихід на цю посаду датується червнем 2009 року. Однак довго утриматися у своєму кріслі він не зміг, бо був представником партії Юлії Тимошенко, а тоді вже на політичній арені починали правити бал «регіонали». Відтак у 2010 році Володимир Токар склав повноваження голови облради, залишившись у її новому складі простим депутатом, що дозволило йому повернутись на керівну роботу до ВАТ «Сумський завод продтоварів», де він є одним з акціонерів.

На останніх місцевих виборах у 2015 році Володимир Токар ішов до Сумської облради як представник БПП «Солідарність» і, в принципі, міг знову претендувати на керівне крісло, однак зробити це йому не дозволив квотний розподіл посад між обласними гілками влади. Оскільки президентська партія на Сумщині вже мала свого голову облдержадміністрації в особі Миколи Клочка, то посада очільника обласної ради, згідно з рішенням із Києва, мала відійти висуванцю ВО «Батьківщина», оскільки саме ці дві політичні сили за підсумками виборів привели до представницького органу найбільшу кількість депутатів – по 14.

Таким чином у грудні минулого року облраду очолив 32-річний учасник АТО Семен Салатенко, Однак уже перші місяці його перебування на цій посаді показали, що утриматися там йому буде складно.

По-перше, давалася взнаки нестача досвіду керівної роботи, по-друге, почав окреслюватися конфлікт між ним та Миколою Клочком, який із часом загострився і рано чи пізно мав отримати якусь розв’язку.

Вона настала на недавньому засіданні сесії обласної ради 2 грудня, коли до її порядку денного було включене питання про дострокове припинення повноважень Салатенка, який пішов у відставку через скандал. https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2132276-golovu-sumskoi-oblradi-vidpravili-u-vidstavku.html

Сумський політолог Андріана Костенко вважає, що відбувся перерозподіл сил і повноважень.

«Відбувся перерозподіл політичних сил і повноважень та впливів у нашій області. Передусім втратила свої позиції «Батьківщина», яка мала вирішальний вплив при прийнятті рішень у регіоні, але сьогодні цей важіль перейшов до пропрезидентської політичної сили. З урахуванням того, що одним із заступників голови облради залишився представник БПП «Солідарність» Річкаль, позиція президента на Сумщині фактично посилилася», – вважає Костенко.

Оперативно відреагував на зміну голови обласної ради й губернатор Микола Клочко.

«У взаємовідносинах між адміністрацією та радою починається нова ера. Я говорю про це прямо, дивлячись в очі кожному депутату. Велике спасибі депутатському корпусу, і знайте, що двері до кабінету голови облдержадміністрації завжди відкриті для всіх, у тому числі і тих, хто не голосував за обрання нового голови обласної ради. Я протягую вам свою руку. Всі, хто готові конструктивно працювати на благо Сумщини, є нашими колегами і однодумцями. Це наша спільна мета», – звернувся голова ОДА до присутніх на пленарному засіданні дев’ятої сесії обласної ради.

Наміри благі, але чи буде й надалі таким консолідованим і готовим до співпраці з ОДА депутатський корпус, яким він себе показав під час обрання Володимира Токаря головою, віддавши за нього 35 своїх голосів? Адже фракція «Батькіщина» відразу після голосування у майже повному складі залишила сесійну залу і заявила, що не братиме участь у засіданнях сесії, доки не буде обрано новий склад ради. Якщо це не була голослівна заява, іншим фракціям треба триматися купи, бо за наявності в раді 64 депутатів, при ухваленні рішень, де буде потрібно більше половини голосів, їх може й не вистачити.

Сам новообраний голова на прес-конференції, скликаній відразу ж у перший день своєї роботи, запевнив, що більшість у раді існує, і він готовий працювати з усіма, хто цього бажає.

«Стійка більшість є, але чим ширшою вона буде, тим краще. Мені треба зустрітися з депутатами, почути їхні думки, пропозиції. Зрозуміло, що під час обговорення проектів рішень, які виноситимуться на сесії, будуть дискусії, суперечки, будемо „кусатися”, але цього ніхто не побачить», - заявив Токар, зауваживши, що з керівництвом облдержадміністрації у нього нормальні стосунки, вони дивляться в один бік й інакше бути не може.

Головним у своїй роботі він вважає виконання взятих на себе зобов’язань та виправдання довіри як колег-депутатів, так і громади Сумщини.

«Останній рік обласна рада майже не працювала. Не було дисципліни, не збиралися на прохання депутатів сесії, відбувалися зриви засідань профільних комісій, пленарних засідань, затягувалося таким чином вирішення важливих питань. Треба було міняти специфіку роботи докорінно. Що депутати і зробили. Я буду намагатися налагодити роботу чітко, стабільно. Всі питання будемо ретельно опрацьовувати. В обласній раді треба працювати на поліпшення життя жителів області і вирішувати їх нагальні питання. А партійні справи повинні вирішуватися в партійних офісах» - відзначив керівник депутатського корпусу.

Володимир Токар запевнив, що буде жорстко реагувати на відвідування профільних комісій депутатами, пленарних засідань сесій.

„Хто не бажає працювати у комісіях – будемо прибирати”, - застеріг він депутатів-прогульників.

Відповідаючи на запитання щодо кадрових перестановок, Токар наголосив, що різких рухів не робитиме.

«Багато питань щодо комунальних підприємств обласної ради, треба подивитися, як можна поліпшити їхню роботу, можливо, деякі будуть ліквідовані, на деяких буде підсилено керівництво. На відповідальні посади братимемо тих людей, хто вміє працювати, а не просто отримує заробітну плату”, - сказав він.

Кого точно змінить новообраний керівник, так це голову постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, інвестиційної політики, міжнародного та міжрегіонального співробітництва, яку зараз очолює Олена Сердюк, представник фракції «Свобода».

На його думку, робота комісії повинна бути більш ефективною, на більш високому якісному рівні.

«Є кілька кандидатур. Але одноосібного рішення не буде. Для мене важлива думка кожної фракції. Я добре розумію, що я один з обраних депутатів, якому довірили координувати роботу обласної ради. Тому на голову бюджетної комісії, впевнений, буде запропоновано кілька кандидатур, які розуміються в бюджеті. Будемо серед них вибирати найдостойнішого. А із фракцією «Свобода» будуть вестися перемовини, і ми запропонуємо їм іншу комісію”, - заявив Токар.

Сама Сердюк, коментуючи цю заяву, відреагувала на неї спокійно: « Я знала, що якщо зміниться голова обласної ради, то і мене знімуть. Тобто, це для мене було передбачувано».

Вже зараз одним з вірогідних кандидатів на голову комісії називається колишній її очільник (у 2010-2014 роках) Микола Березін, що обирався тоді від Партії регіонів, а тепер входить до фракції «Відродження».

Володимир Токар запевнив, що після свого обрання на посаду голови відразу ж включиться у роботу, адже вже незабаром депутатам доведеться взятися за найголовніше – прийняття бюджету.

„Це не привілей, а велика відповідальність. І корони на голові у мене після обрання не буде. Той, хто мене добре знає, може це підтвердити”, - зазначив голова облради, пообіцявши, що завдяки добре організованій роботі засідання сесій тепер триватимуть не більш ніж дві години.

Сергій Ханін, Суми

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-