Україна ще не настільки впливова країна, щоб з нами всерйоз сварилися

Україна ще не настільки впливова країна, щоб з нами всерйоз сварилися

Укрінформ
Усі, хто занепокоївся дипломатичним конфліктом між Україною та Ізраїлем, можуть заспокоїтися. Його не було

Учора наш МЗС покликав до себе посла Ізраїлю в Україні для (з повідомлення прес-служби МЗС) «обговорення подальшого розвитку двосторонніх відносин у ситуації, що склалася після ухвалення РБ ООН резолюції 2334 щодо становища на Близькому Сході». Послу «було висловлено розчарування з приводу емоційної реакції окремих ізраїльських посадовців та політиків на результати голосування у Нью-Йорку». І підсумок розмови (з того ж повідомлення): «Виходячи зі спільної заінтересованості у розвитку позитивних надбань двосторонніх відносин, яких вдалося досягнути протягом останніх років, Україна та Ізраїль зосередять зусилля на підготовці низки важливих двосторонніх заходів: проведення у Києві чергового раунду переговорів щодо проекту Угоди про вільну торгівлю, підготовка до підписання Імплементаційного протоколу до нещодавно ратифікованої сторонами Угоди, що регулює трудову міграцію, а також продовження переговорів стосовно подальшої лібералізації авіасполучення. Було також домовлено узгодити графік контактів високого рівня на 2017 рік».

Виходить, конфлікт між двома країнами, який так бурхливо розпочинався (мається на увазі демонстративно-публічне скасування ізраїльською стороною візиту українського прем’єра), швидко згас. І це при тому, що Україна жодних вибачень, принаймні – публічно, за своє голосування на Раді безпеки ООН в Ізраїлю не приносила, а офіційне тлумачення постійного представництва України при ООН мотивів нашого голосування є таким довершеним з точки зору дотримання міжнародного права, що відступати від них неможливо.

Так, це таки правда – конфлікт вичерпано, «позитивні надбання двосторонніх відносин» вціліли і навіть знову розвиватимуться. Хтось може подумати, що наші дипломати проявили якісь особливі зусилля, раз однієї розмови з послом вистачило, аби загасити конфлікт. Однак, зовсім не бажаючи ображати наш МЗС, все-таки видається, він (конфлікт) швидко згас просто тому, що його, за великим рахунком, і не було.

А не було з тієї простої та очевидної причини, що нині Україна та Ізраїль на арені міжнародної дипломатії знаходяться, як кажуть у боксі, у різних вагових категоріях. Ізраїль країна вкрай прагматичної практики, вся її міжнародна політика сконцентрована виключно на питаннях власного фізичного виживання як держави. І якщо якісь норми міжнародного права, зокрема – резолюції Генасамблеї чи Ради безпеки ООН, заважають цій меті, Ізраїль їх легко і послідовно ігнорує. Нинішні можливості (вплив) України на міжнародній арені загалом і на Близькому Сході зокрема настільки малі, що ми наразі не становимо для Ізраїлю стратегічного інтересу. Конкретніше – ми нічим Ізраїлю не можемо всерйоз ні допомогти, ні зашкодити. І гучне скасування візиту Гройсмана – лише привід Ізраїлю зайвий раз продемонструвати світу свою непоступливість і жорсткість, коли йдеться про конфлікт з арабським світом. Тобто, Україна просто «потрапила під руку», її кандидатура виявилася зручною для такої демонстрації тим, що не має змоги Ізраїлю жорстко відповісти.

Демонстрацію Ізраїль провів, «емоційна реакція окремих ізраїльських посадовців та політиків» висловлена, тепер можна повертатися до звичних стосунків з Україною. Про що й домовилися у розмові нашого МЗС та їхнього посла.

Отже, усім, хто занервував з приводу того, що ми посварилися з сильною і впливовою державою, може заспокоїтися. Перейматися варто тим, що скористатися з дружніх відносин з Ізраїлем ми істотно зможемо лише тоді, коли Україна за жодних обставин не потраплятиме у список країн, на яких Ізраїль колись знову захоче демонструвати світові свою жорсткість та непоступливість.

Юрій Сандул. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-