28 грудня: найголовніше за день

28 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Уряд скасував дозволи на перепланування житла. Землетрус в Румунії відчули на Одещині та Буковині. В 2017 році можуть закрити ще 10 банків. 

06.25 На Кубі почали боротися з культом особи Фіделя Кастро. Заборонили пам’ятники та вулиці з його іменем

Парламент Куби ухвалив законопроект, що забороняє споруджувати монументи Фіделя Кастро та називати його іменем громадські місця. Як пише Reuters, це було зроблено у відповідності до бажання самого Фіделя Кастро, який не волів культу власного імені.

«Його бійцівський дух залишатиметься у пам’яті усіх кубинських революціонерів сьогодні, завтра, завжди», - сказав президент Куби Рауль Кастро. За його словами, найкращим способом засвідчити свою повагу «Ель Команданте» стане слідування його баченню революції.

Reuters додає, що новий закон не забороняє митцям використовувати образ Фіделя Кастро у музиці, літературі, танцях, кіно та інших візуальних мистецтвах. Можуть залишитися на своїх місцях і його фотографії, розміщені у офісах, навчальних закладах та державних інституціях.

«Укрінформ»: Влада Куби доволі м’яко почала позбуватися надмірних згадок про Фіделя Кастро, який помер всього місяць тому. Перетворення в країні очікувались і перше за що там взялися – це культ особи Фіделя. Втім, познімати плакати і перестати цитувати Команданте це лише половина справи. Подивимось на які зміни в політичному житті та економіці готові на Острові свободи.   

10.15 Землетрус в Румунії. Поштовхи відчули на Одещині та Буковині

На території Одеської області сьогодні вночі зафіксовано незначні поштовхи землетрусу. Про це повідомляє прес-служба ДСНС України.

"Поштовхи відчувалися на території України (південні райони Одеської області (м. Ізмаїл, Рені, Болград, а також в м. Одеса), м. Чернівці - по затухаючій), за попередньою інформацією, від 2 до 3 балів (за шкалою Ріхтера), без негативних наслідків", - йдеться у повідомленні.

Епіцентр землетрусу – східна частина Румунії, гори Вранча, біля м. Ліпша, де сила поштовхів становила 6 балів за шкалою Ріхтера, магнітуда 5,5 балів на глибині 95 км. Повторних поштовхів не зафіксовано.

«Укрінформ»: Це другий серйозний землетрус в Румунії за останні три місяці, який відчули і в Україні. Взагалі місцевість карпатських гір Вранча вважається найбільш сейсмоактивною, що зачіпає Україну. За прогнозами вчених, найближчим часом в цій зоні можливі ще землетруси до 6 балів.

11.50 В 2017 році можуть закрити ще 10 банків. Немає грошей на докапіталізацію

Наступного року ще щонайменше 10 українських банків можуть закритись. Про це повідомляє 24 канал з посиланням на екс-заступника голови НБУ (1998-2003 роки) Ярослава Солтиса.

"Наступного року ще щонайменше 10 українських банків закриються. Фінустанови не зможуть знайти 30 мільярдів гривень на докапіталізацію. На її проведенні наполягає МВФ", - йдеться в повідомленні.

Цього року ринок України залишили 16 банків. Серед них аналітики називають три фінустанови, які мали реальний небезпечний вплив на економіку - це "Хрещатик", "Фідобанк" та "Михайлівський". Що ж стосується "Привата", то, на думку Солтиса, рятувати його треба було ще минулого року. Попри це націоналізація проходить спокійно та професійно. Однак, якою буде ситуація у "Приваті" в новому році, залежатиме від менеджменту - депозити повернуть усім.

«Укрінформ»: Експерти кажуть, в наступному році в безпеці перебуватимуть тільки банки, що входять до великих фінансово-промислових груп і банки з іноземним капіталом. Щодо останніх то точно все буде гаразд у російських банків в Україні, вони навіть можуть наростити капітали. Під тиском НБУ в 2017 році опиняться середні та малі банки. Частина їх зникне, а частина піде на злиття з більшими фінансовим структурами.

12.30 Справа Сущенка. Український політв’язень пройде психіатричну експертизу

Адвокат журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що найближчим часом Сущенко пройде психолого-психіатричну експертизу , швидше за все - амбулаторно. Про це адвокат розповів в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

"Найближчим часом буде проведено психолого-психіатричну експертизу. Швидше за все, відразу після новорічних свят. Навряд чи вона проводитиметься стаціонарно, швидше за все - амбулаторно. Прийдуть фахівці, поговорять з Романом. Це рутинна процедура, три місяці експертизи не було, й ось її проводять", - сказав Фейгін.

Адвокат також уточнив, що за бажанням затриманого, той може клопотати про присутність при цій експертизі його адвоката.

«Укрінформ»: Тим часом не припиняються розмови про можливий обмін Сущенка. Аби він стався потрібні рівноцінні фігури для обміну та потужний політичний тиск на російську владу. На думку Фейгіна, двоє затриманих дезертирів з Криму цілком здатні стати фігурами для обміну Сущенка. А те, що їх недавно відвідав російський омбудсмен, лише додає впевненості такому варіанту.

13.45 Війна в Сирії. РФ і Туреччина узгодили план перемиря

Російська Федерація і Туреччина узгодили план всеосяжного перемир'я, який буде представлений сторонам конфлікту в Сирії. Про це повідомляє агентство "Анадолу" з посиланням на джерела.

Так, слідом за домовленостями про перемир'я в східних районах Алеппо і наступною евакуацією населення і бійців опозиції Анкара і Москва домовилися щодо плану, який передбачає поширення режиму перемир'я на всю територію Сирії. План буде представлений учасникам конфлікту.

Відзначається, що дія домовленості охопить всі райони, де йдуть бої між опозиційними угрупованнями і силами режиму Асада і його найманцями. Зокрема, в рамках домовленості РФ і Туреччини сторонам конфлікту буде запропоновано припинити бойові дії з 00:00 29 грудня. При цьому домовленість про перемир'я не розповсюджується на терористичні організації.

Вказується, що в разі успіху угоди про перемир'я режим Асада і опозиція за сприяння Туреччини і Росії почнуть в Астані обговорення політичного врегулювання конфлікту. Москва і Анкара виступлять гарантами врегулювання.

«Укрінформ»: Це вже не перше перемиря, яке оголошують в Сирії. Усі попередні завершувались новим загостренням. Нинішня спроба не вартуватиме нічого, якщо переговори Асада і опозиції не отримають підтримку від США і європейської військової коаліції. При цьому не зовсім зрозуміло, хто уповноважений представляти опозицію (там багато різних угрупувань) і який подальший план спільної боротьби з терористами ІГІЛ.

14.20 Реформи на Укрзалізниці. Уряд виділив на капітальні інвестиції 16 млрд гривень 

ПАТ "Укрзалізниця" зможе здійснити першочергові капітальні інвестиції на суму 16 млрд грн з 1 січня наступного року, не чекаючи на затвердження фінансового плану. Про це у Фейсбуці написав міністр інфраструктури України Володимир Омелян, коментуючи постанову Кабміну, ухвалену на сьогоднішньому засіданні.

"Схвалено постанову, згідно з якою Укрзалізниці дозволено здійснювати витрати на першочергові напрямки плану капітальних інвестицій у 2017 році в розмірі 16 млрд грн з 1 січня наступного року, не очікуючи затвердження фінплану", - зазначив Омелян.

«Укрінформ»: В 2017 році ціни на квитки знову виростуть, тому українцям залишається сподіватися, що усі зміни підуть компанії на користь, а якість послуг суттєво покращиться. Цифри та обіцянки, що фігурують в планах УЗ, не матимуть жодного значення, якщо компанію не будуть як слід контролювати як свої, так і міжнародні експерти.

15.15 Знесення МАФів у Києві. ГПУ відкрила кримінальні справи

Генеральна прокуратура відкрила кримінальні провадження стосовно знесення МАФів біля метро Політехнічний інститут та на Оболоні. Про це під час спільного брифінгу з мером Києва Віталієм Кличком заявив Генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"У нас є кримінальні провадження по двох подіях біля Політехнічного і в Оболонському районі. І там, і там заведені кримінальні провадження, і даємо оцінку обом сторонам конфлікту і правоохоронцям з комунальниками, і так званим активістам, які були іншою стороною конфлікту", - сказав Луценко. 

"Події біля Політехнічного показали недоліки у цій роботі. Вони були пов'язані з тим, що всі державні структури не співпрацювали в ході абсолютно законної вимоги міського голови щодо усунення незареєстрованих, фактично незаконних, тимчасових споруд. В першу чергу у мене зауваження до київської поліції, яка не забезпечила спокійну роботу комунальників по демонтажу. Друге моє зауваження до комунальників, які замість демонтажу пошкодили торгові точки, навіть незаконні пошкоджувати не можна", - підкреслив Луценко.

За його словами, результатами сьогоднішньої наради, яку Генпрокурор провів з мером Києва Віталієм Кличком, стало те, що "всі державні структури міська влада, її комунальні служби, київська поліція, міська поліція мають співпрацювати з тим, щоб дві тисячі незаконних МАФІв в місті Києві були усунені в законом установленому порядку". 

Луценко наголосив, що у Києві вже визначені місця, де мають стояти МАФи. "Місто вже проводить конкурси на встановлення МАФІв в цих місцях. Уже через рік всі хто пройшов ці конкурси мають уніфікувати архітектурний вигляд свої точок", - додав він.

«Укрінформ»: Таке враження, що поліція та комунальники до цього моменту не знали, що навіть незаконні МАФи та майно підприємців нищити не можна. Їх потрібно демонтувати. І тим більше це не має перетворюватися на бойові дії з вибухами, стріляниною та пораненими. Одним словом, величезний мінус київській поліції, комунальним службам і особисто Віталію Кличку 

16.40 Дозволи на перепланування житла відтепер не потрібні. Головне не зачіпати несучі конструкції

Уряд скасував необхідність отримання дозвільних документів для власників і наймачів житла гуртожитків при виконанні робіт з переобладнання та перепланування, що не передбачають втручання у несучі конструкції або інженерні системи загального користування. Відповідне рішення ухвалене сьогодні на засіданні уряду.

Пізніше прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства з посиланням на віце-прем'єр-міністра – голову відомства Геннадія Зубка повідомила, що постановою уряду спрощуються правила користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків.

"Відтепер власникам житла або наймачам гуртожитків, за погодженням з власником, при виконанні робіт з переобладнання та перепланування, які не передбачають втручання у несучі конструкції або інженерні системи загального користування, не потрібно отримувати дозвільні документи", – йдеться в повідомленні. Зубко уточнив, що після завершення зазначених робіт, введення об'єкта в експлуатацію також не потрібне.

«Укрінформ»: З одного боку ніби й добре. Уряд прибрав одне з джерел корупції. Втім, кожне спрощення правил може перетворитись на вседозволеність. Тим більше у нас, і тим більше в спробах «покращити» власне житло. Тому дуже хочеться, аби усі перепланування не стали неконтрольованим будівельними роботами.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-