Збиваємо російські літаки – відтепер офіційно

Збиваємо російські літаки – відтепер офіційно

Укрінформ
Кабмін нагадав Росії про принцип непорушності кордонів окремою постановою. Для чого – дізнавався Укрінформ

Учора Кабмін офіційною постановою дозволив збивати ворожі літаки і безпілотники, які потрапляють в український повітряний простір. Згідно з міжнародним правом порушення кордону автоматично означає зазіхання на суверенітет іншої країни. Здавалося б, що дотримання принципу непорушності нашого державного кордону, зокрема і повітряного, не потребує відповідних додаткових постанов Кабінету Міністрів. Відтак Укрінформ спробував з’ясувати, чому ж саме зараз виникла потреба у такій публічній заяві уряду. Виявилося, що причин може бути декілька.

Валентин Бадрак, директор «Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння» розповів Укрінформу, що це рішення має психологічний контекст – як відповідь на нещодавню заяву одного з «експертів» російського Центру військово-політичних досліджень Михайла Александрова, який закликав застосувати російську авіацію та балістичні ракети на Донбасі.

20 грудня Александров закликав зачистити Україну за сирійським сценарієм: «Щойно вони (сили АТО, – ред.) порушать перемир'я, має розпочатися масштабний наступ військ Донбасу, підтриманий нашою (Росії, - ред.) авіацією і далекобійними системами, тобто ракетними системами, крилатими ракетами, ракетами "Іскандер". Фактично це сирійський варіант, коли буде знищена основна інфраструктура військова України, системи ППО...» Імовірно, що цю заяву в Росії закинули, щоб прозондувати громадську думку як в Україні, так і в Росії, а також подивитися, якою буде світова реакція. 

Олександр Скіпальський, екс-заступник голови СБУ, також вважає, що заява українського уряду є результатом нещодавніх погроз з боку Росії. Це адекватна реакція і попередження, аби дати зрозуміти Росії і світу, що наш повітряний кордон контролюється Україною.

На думку військового експерта Валентина Бадрака, постанова Кабміну також є сигналом Кремлю про те, що в Україні відновлена протиповітряна оборона на фоні нещодавніх успішних стрільб у кінці листопада – початку грудня і Україна буде діяти аналогічно до Туреччини, винищувачі якої не побоялися знищити російський бомбардувальник, що нахабно порушив повітряний кордон. Зрештою, це ще один наказ для генералітету і командирів зенітно-ракетних військ на місцях, щоб мати можливість притягнути до відповідальності, якщо хтось з них не прийме оперативні й адекватні рішення щодо збиття чужих літальних апаратів в українському небі.

Дещо іншу думку висловив Укрінформу Дмитро Забаштанський, спеціаліст з управління БПЛА. Він припускає, що така реакція уряду була зумовлена появою розвідданих щодо можливого застосування авіації Росією.

Військові навчання увесь рік: щоб Росія не розслаблялася

Такий обмін «люб’язностями» між Україною і Росією спостерігався упродовж усього 2016 року. Україна періодично лякала Росію ракетними навчаннями – це і «Весняний грім-2016» у квітні за участі тактичної авіації, зенітно-ракетних, радіотехнічних та спеціальних військ, «Рапід Трайдент-2016» у липні за участі 1800 військовослужбовців із 13 країн світу, які відпрацювали знищення опорних пунктів бойовиків, «Небесний щит-2016» у серпні за участі бойових літаків Міг-29 та Су-24 і «Рубіж-2016» за участі бійців інженерних військ.

А на завершення – на початку грудня на півдні України поблизу кордону з Кримом відбулися згадані вище навчання Протиповітряних сил ЗСУ, під час яких проводилися стрільби. За словами президента України Петра Порошенка, єдиною причиною, яка змусила Україну проводити навчання, в межах яких проводяться стрільби поблизу окупованого Криму, є необхідність бути готовими до повномасштабного російського вторгнення. Тоді Росія нам теж погрожувала ракетним ударом у разі проведення стрільб, але, зрештою, так і не втілила своїх погроз.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-