Горбулін не виключає загострення між США та Росією за Трампа

Горбулін не виключає загострення між США та Росією за Трампа

Укрінформ
Директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАНУ Володимир Горбулін вважає, що українським експертам не слід перебільшувати тривоги щодо нового складу адміністрації президента США, бо Україна цілком може з ним працювати.

Таку точку зору він висловив у статті в газеті "Дзеркало тижня".

"Я лише частково поділяю ті надмірні тривоги, які є сьогодні в деяких експертів щодо нового складу адміністрації президента США. Із цим складом ми цілком можемо (і повинні) працювати. Інша річ - чи розуміємо ми самі, чого хочемо від цієї адміністрації? А питання аж ніяк не другорядне. Які наші принципові позиції, яких ми хочемо досягти за підтримки США? Тим більше, що хай яким епатажним здається новий президент, все одно є обставини, які він навряд чи зможе змінити і "дати задній хід", у тому числі - щодо статусу Криму", - написав Горбулін.

Він зауважив, що для американо-російських відносин ситуація може виявитися навіть складнішою.

На його думку, вдалі російські кібератаки, які з технічного погляду не були чимось екстраординарним і призвели до серйозних політичних наслідків зовсім з іншої причини, та відсутність на них жорсткої реакції з боку США майже гарантовано спровокують Росію на нові операції з політичної дестабілізації США. "Бо, як вчить нас уже український досвід, Путін зупиняється лише там, де дістає різку й жорстку відсіч. І це якраз те, що може зірвати будь-яке зближення між Трампом і Путіним. І Кіссінджер з його "човниковою дипломатією" тут мало чим зарадить", - вважає академік.

Крім того, зазначив він, ймовірною залишається й інша логіка розвитку цих відносин: не пом'якшення позиції США щодо Росії, а радикалізація через пропозицію "відкритої конкуренції". До цього заохочує не тільки "напускний мачизм" лідерів Росії і США, а й проста арифметика: економічні потенціали США і Росії непорівнянні, а Росія, яка перебуває під санкціями, додатково зазнає стратегічних втрат.

"Можна уявити варіант, про який говорять деякі експерти, скажімо, у сфері ядерного озброєння: після 2021 року, коли мине термін дії договору СНО-3 (договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь - ред.), Трамп і його адміністрація скористаються цим для глибинної модернізації ядерних озброєнь і нарощування системи ПРО по всьому світу. Росії ж буде запропоновано зробити те саме для забезпечення своєї безпеки. Однак для неабияк знекровленої російської економіки така нова гонка озброєнь може скінчитися драматично", - переконаний Горбулін.

Він спрогнозував, що такий підхід може "дуже активно, хоча й неформально" підтримати ЄС, який у результаті може розраховувати на посилення військової присутності США в регіоні, отже зменшити тривоги за власну безпеку. "Обама ніколи не пішов би на таку ризиковану гру, а от Трамп - цілком може", - вважає Горбулін.

На думку директора Національного інституту стратегічних досліджень, ми всі вже маємо "гарненько видихнути", думаючи про нову адміністрацію, і більше зосередитися на українських питаннях. Це не означає, що ми повинні повністю ігнорувати можливий новий зовнішньополітичний курс Трампа, зазначив він, але ставитися до нього маємо раціональніше й конструктивніше, акцентуючись лише на тому, що для нас справді важливо.

"США залишається найбільшим міжнародним суб'єктом, і від їхніх рішень залежить дуже багато. Багато, та далеко не все. Можливо, це певний "момент істини". Не так для нас, як для наших європейських колег. Що слід уже більше розраховувати на себе", - резюмував академік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-