Об'єднання УНР і ЗУНР окреслило контури єдиної України - Порошенко

Об'єднання УНР і ЗУНР окреслило контури єдиної України - Порошенко

Укрінформ
Хоча державне об'єднання УНР і ЗУНР у 1919 році відбулося лише символічно, проте воно окреслило географічні, політичні та ідентифікаційні контури єдиної України. 

На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко під час урочистих заходів до Дня Соборності у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хоча державне об'єднання УНР і ЗУНР у 1919 році відбулося лише символічно, проте воно мало вирішальне значення для утвердження Української соборної держави у теперішніх кордонах. Воно окреслило географічні, політичні та ідентифікаційні контури єдиної України", - сказав Порошенко.

Глава держави зазначив, що соборність залишилася сильною, животворною ідеєю, переданою нащадкам і саме тому українці урочисто відзначають цей день.

"Соборність, як я вже раніше казав, це - неподільне ціле з усіх українських земель, які колись належали до різних імперій, а тепер  - об'єднані в незалежну європейську державу. Соборність не лише спільна територія. Це й духовна єдність, спільні цінності, ідеали, устремління. Це велика міцна родина всіх громадян України", - заявив Порошенко.

Він також наголосив на консолідуючі ролі української мови.

"Ми говоримо в побуті та в родинах українською, російською, кримськотатарською та іншими мовами, але нас консолідує єдина державна, - українська. Ми ходимо до різних церков, але Бог у нас один. І земля наша одна на всіх. У нас спільне минуле і проблеми однакові. Ми гуртом радіємо і гуртом сумуємо. У нас спільний ворог і мета - спільна", - сказав Президент.

Він також зауважив, що хоча соборність - це унітарний устрій держави, але завжди буде повага до різноманітності України, специфіки місцевих громад. "Децентралізація дає для цього всі можливості. Ця різноманітність не є нашим недоліком. Вона, навпаки, робить нас багатшими, а спільне почуття соборності - сильнішим", - додав Глава держави.

Порошенко підкреслив, що українські герої воюють зараз на Сході не за повернення окремих територій, а за всю соборну українську землю: "Від  крайньої північної точки, села Грем'яч на Чернігівщині до найпівденнішого пункту, Фороса, що  в нашому Криму, від найзахіднішого села Соломонова, що на Закарпатті, до найсхіднішої Ранньої Зорі на Луганщині".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-