Голова ЦВК розповів у Страсбурзі про виборчі виклики після перемоги

Голова ЦВК розповів у Страсбурзі про виборчі виклики після перемоги

Укрінформ
Майбутнє проведення виборів значною мірою залежить від безпекових факторів.

Про це сказав голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко на брифінгу в Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Демократії не буває без виборів. Тому після того, як ми переможемо, я в цьому впевнений, як звільнимо всі наші території, в Україні відбуватимуться вибори. І ми хочемо, щоб ці вибори відбувалися, як і раніше, відповідно до найкращих міжнародних практик, відповідно до демократичних стандартів, але вже зараз зрозуміло, що нас очікують дуже складні виклики, які необхідно буде подолати на цих виборах”, - сказав Діденко.

Зокрема, він нагадав про мільйони переселенців як в межах України, так і за кордоном, для яких необхідно буде забезпечити виборчі права.

“З цим питанням також тісно пов’язано питання обліку наших виборців, актуалізація бази даних Державного реєстру виборців, створення передумов для складання максимально точних списків виборців. Безпосередньо це питання є також передумовою для вирішення низки топпитань територіальної організації виборів”, - сказав голова ЦВК.

За його словами, наразі є питання щодо строків призначення та проведення виборів, які відбудуться після перемоги України, “тому що станом на зараз ніхто не може спрогнозувати, коли це станеться, які умови будуть на той період часу, але думати над цим і аналізувати можливі виклики, проблеми потрібно вже зараз”.

“І всі розуміють, що майбутнє проведення виборів значною мірою залежить від безпекових факторів, строки призначення виборів також залежать від критерію можливості чи неможливості проведення виборів на тих, чи інших територіях, адже ми говоримо не про вибори як самоціль, ми говоримо про вибори як демократичний механізм формування легітимних органів державної влади і органів місцевого самоврядування”, - наголосив Діденко.

Таким чином, зауважив він, думаючи про процедуру організації проведення виборів, одночасно потрібно думати про створення умов для підтримання принципів, стандартів і вільного волевиявлення виборців.

“І в цьому аспекті ми повинні не забувати, що в нас дуже різні ситуації в різних частинах України. У нас є території, які не були окуповані, є території, які були окуповані відносно невеликий період часу, але зазнали значних руйнувань, а є території, які окуповані ще з 2014 року, і строки для створення належних умов проведення виборів на цих різних територіях різні, особливо, якщо ми говоримо про місцеві вибори”, - підкреслив Діденко.

Окрім того, він звернув увагу, що руйнування, яких зазнала Україна і продовжує зазнавати внаслідок збройної агресії рф, створить багато проблем із адмініструванням виборів і надалі.

“Ми мусимо вже зараз думати, шукати шляхи для вирішення цих проблем. Є багато інших питань, пов’язаних із майбутнім виборчим процесом у післявоєнній Україні, і тому ми намагаємося використовувати всі можливості, залучаємо громадськість, наших міжнародних партнерів, маємо використовувати всі майданчики для дискусії і для обговорень для того, щоб знайти оптимальні рішення цих складних питань, щоб забезпечити... зростання, прогрес у сфері демократії, у сфері виборів після нашої перемоги”, - підкреслив голова ЦВК.

Читайте також: ЦВК просить Асоціації всесвітніх виборчих органів виключити зі свого складу рф і білорусь

Також він нагадав, що Центральна виборча комісія з перших місяців повномасштабної війни створила робочу групу, яка займалася напрацюваннями змін до законодавства, спрямованих на забезпечення підготовки та проведення виборів після припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

За словами Діденка, до цієї групи долучені представники громадськості, міжнародні партнери.

“За результатом цієї роботи Центральна виборча комісія прийняла відповідну постанову з пропозиціями, баченням щодо змін до законодавства для подолання ряду викликів... і направила цю постанову з відповідними пропозиціями до профільного комітету Верховної Ради. Але це не єдині наші ініціативи і не єдині пропозиції, які можуть стосуватися цих питань, тому ми продовжуємо роботу, пошуки оптимальних шляхів вирішення. Експертиза ради Європи може допомогти нам знайти найкращі рішення, які забезпечуватимуть виборчі права громадян оптимальним чином з урахуванням ситуації в Україні і дотримання міжнародних стандартів”, - сказав голова ЦВК.

Читайте також: Псевдореферендумів рф не існує в юридичній площині - голова ЦВК

Як повідомлялося, раніше ЦВК напрацювала законодавчі пропозиції щодо проведення виборів в Україні у повоєнний період.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-