Штайнмаєр: путін висміяв цінності та зруйнував основи європейського порядку

Штайнмаєр: путін висміяв цінності та зруйнував основи європейського порядку

Укрінформ
Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр провів певні паралелі між жорстокою війною, яку розв’язала фашистська Німеччина нападом на Польщу, та нинішньою війною, яку росія веде проти України.

Про це, як повідомляє Укрінформ, він заявив 19 квітня у столиці Польщі у своїй промові з нагоди вшанування 80-ї річниці повстання у Варшавському гетто.

«Найголовніший урок нашої історії: ніколи більше! Більше ніякого расизму, ніколи знову неприборканого націоналізму, ніколи знову варварської загарбницької війни. Ніколи знову – на цьому ґрунтується наша спільна Європа. Ми, хто сьогодні тут вшановує пам’ять, об’єднані вірою в наше спільне майбутнє та наші спільні цінності: чинність міжнародного права, мирне співіснування всіх людей у ​​свободі та демократії», - заявив Штайнмаєр.

Він підкреслив, що своїм незаконним нападом на мирну, демократичну сусідню країну володимир путін висміяв ці цінності та зруйнував основи європейського безпекового порядку. російський президент порушив міжнародне право, кинув виклик принципу непорушності кордонів і загарбує чужу землю. Ця війна приносить народу України незмірні страждання, насильство, руйнування та смерть, підкреслив політик. Він зауважив, що жителі Польщі та Ізраїлю знають зі своєї власної історії, що за свободу і незалежність потрібно боротися і захищати їх, захищати демократію.

Читайте також: Штайнмаєр вшанує пам’ять героїв Варшавського повстання

Але німці, за словами їх лідера, також засвоїли уроки власної історії.

«Ніколи більше означає, що злочинної загарбницької війни на зразок росії проти України в Європі бути не повинно. Ніколи знову означає: ми твердо стоїмо на боці України – разом з Польщею та іншими нашими партнерами по альянсу. Ми підтримуємо Україну гуманітарно, політично та військово – разом з Польщею та нашими союзниками. Ніколи знову означає, що ми, ліберальні демократії, сильні, коли діємо разом і об’єднано», - підкреслив президент ФРН.

Він зізнався, що йому важко говорити перед поляками в цей день і в цьому місці. За словами Штайнмаєра, «необхідно і водночас важко» приїхати на місце колишнього гетто, де німці вчинили жахливі злочини, які в нього викликають глибокий сором.

«Я стою сьогодні перед вами і вклоняюся мужнім борцям у Варшавському гетто. У глибокій скорботі вклоняюся загиблим... Сьогодні я стою перед вами і прошу вибачення за злочини, вчинені тут німцями», - сказав він.

Президент назвав необхідним більше інформування німецької спільноти про злочини німців у Польщі, щоби сьогоднішні громадяни демократичної ФРН усвідомлювали свою відповідальність і завдання, яке залишили їм ті, хто вижив, і ті, хто загинув.

«Для нас, німців, відповідальність перед обличчям нашої історії не знає меж. Це залишається нашим застереженням у сьогоденні та в майбутньому… Ми, німці, усвідомлюємо обов’язок захищати мир і свободу. І я переконаний, що за останні місяці наші країни, наші ліберальні демократії ще більше зблизилися, і що наша дружба зараз має ще міцніші основи», - сказав німецький президент.

Читайте також: Німеччина передала Україні систему ППО Patriot

Штайнмаєр став першим президентом Німеччини, який виступив з промовою в історичному місці. Його запросив до слова президент Польщі Анджей Дуда. Також у церемонії взяв участь президент Ізраїлю Ісаак Герцог.

З історії відомо, що з пам’ятником героям Варшавського гетто пов’язаний момент, який називають одним з найзначніших у новітній історії Європи: 7 грудня 1970 року Віллі Брандт (соціал-демократ, так само як президент Штайнмаєр) став першим канцлером ФРН, який приїхав до Польщі після завершення Другої світової війни; він поклав вінок до меморіалу, після чого неочікувано став навколішки. Тоді цей жест викликав непорозуміння у великої частини як поляків, так і німців.

Фото: bundespraesident.de

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-