На Раді Україна-НАТО Анкара може заявити, що сама розбереться із «зерновою угодою» - експерт

На Раді Україна-НАТО Анкара може заявити, що сама розбереться із «зерновою угодою» - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар прогнозує, що на засіданні Ради Україна-НАТО 26 липня не буде радикальних рішень щодо транспортування українського зерна через Чорне море через особливу позицію Туреччини в Альянсі і Чорноморському регіоні.

Таку думку експерт висловив у коментарі Укрінформу.

«У мене немає великих очікувань (від засідання Ради Україна-НАТО – ред.) З моєї точки зору, найімовірніше, все обмежиться морально-психологічною, політичною і дипломатичною підтримкою України. І тут, можливо, проблема не так в Альянсі, як в особливій позиції Туреччини як всередині НАТО, так і в Чорноморському регіоні. Я припускаю, що Туреччина може там наполягати, що вона це питання (транспортування українського зерна - ред.) вирішить пізніше в процесі певного діалогу з Росією», - сказав Гончар.

За його словами, з риторики, яка останніми днями зазнала змін і з турецького, і з російського боку, сторони наразі ведуть торги.

У цьому контексті президент Центру глобалістики зауважив, що не треба мати ілюзій, Туреччина просто намагається заробляти і в прямому, і в переносному сенсі на обох сторонах збройного конфлікту.

Гончар зазначив, що це й раніше мало місце, а зараз Туреччина хоче продовжити цю лінію і не тільки отримати чергові знижки на зерно від нас, а на нафту і газ від Росії, а й продемонструвати, що вона в Альянсі незамінна і здатна сама вирішити всі питання у Чорному морі.

На думку експерта, це зручно і для НАТО , яке традиційно займає стриману позицію щодо Чорного моря, і для Румунії та Болгарії, які почуваються захищеними і не відчувають великої потреби в активних діях у регіоні.

Підсумовуючи, Гончар спрогнозував, що результатом завтрашнього засідання Ради Україна-НАТО буде заява на підтримку України і заклик до Росії повернутися до зернової угоди.

«А те, що вони (країни-члени НАТО – ред.), в принципі, мали б зробити, - це взяти «парасольку» ООН, перейнятися проблемою можливого голоду в Африці і вирішити питання створення гуманітарного коридору, тобто організувати операцію супроводу вантажів. У них є відповідна протимінна група НАТО в Середземному морі, яка регулярно проводить навчання, вони цілком можуть це зробити, і Росія тут нічого не вдіє», - переконаний президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

Читайте також: Розвідка оприлюднила російську доповідь про зрив «зернової угоди»

Як повідомлялося, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прохання Києва скликає 26 липня засідання новоствореної Ради Україна-НАТО для консультацій щодо останніх дій РФ та обговорення транспортування українського зерна через Чорне море. Зустріч відбудеться на рівні послів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-