У Мін’юсті обговорили питання виконання рішень ЄСПЛ з представниками Ради Європи

У Мін’юсті обговорили питання виконання рішень ЄСПЛ з представниками Ради Європи

Укрінформ
Керівництво Міністерства юстиції України спільно з представниками Ради Європи обговорили стан виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба міністерства.

Зокрема зазначається, що міністр юстиції України Денис Малюська, його заступниця Олена Висоцька, а також Уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко провели зустріч із представниками Департаменту у справах виконання рішень Європейського суду з прав людини Ради Європи.

“Під час зустрічі обговорили прогрес виконання рішень ЄСПЛ у низці груп справ”, - ідеться в повідомленні.

Серед питань, які розглянули на зустрічі, - невиконання чи тривале виконання рішень національних судів.

Як повідомляють у міністерстві, у цьому сегменті вирішення потребують питання кадрового дефіциту у судах, впровадження засобів правового захисту від надмірної тривалості судових проваджень, повного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та подальшого впровадження та широкого використання альтернативних (позасудових) засобів врегулювання спорів.

Зазначається, що наразі в Україні ухвалений Закон «Про медіацію», який визначає правові засади та порядок проведення медіації як одного із видів альтернативного (позасудового) врегулювання спорів. Крім того, звертають увагу у міністерстві, у Верховній Раді зареєстровані законопроєкти, спрямовані на впровадження безпечного та ефективного електронного (дистанційного) способу розгляду судами справ в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Інші питання, яким приділили увагу учасники зустрічі, - неналежні матеріально-побутові умови тримання під вартою.

«В Україні триває реформа пенітенціарної системи. Зокрема, однією зі стратегічних цілей «Стратегії реформування пенітенціарної системи до 2026 року» є створення належних умов тримання засуджених та осіб, узятих під варту. Вона спрямована на створення гуманного середовища, безпечності тримання, забезпечення прав засуджених та осіб, узятих під варту, приведення матеріально-технічного забезпечення установ виконання покарань та слідчих ізоляторів і умов тримання до вимог національного законодавства та міжнародно-правових актів», — поінформувала заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька.

Читайте також: У Мін'юсті роз'яснили деталі рішення ЄСПЛ у справі «Росія проти України»

Крім того, зазначають у Мін’юсті, у цьому напрямі були розроблені законопроєкти, якими пропонується змінити існуючий перелік видів покарань та запровадити пробаційний нагляд, а також - прийнятий Наказ, згідно із яким засудженим та особам, узятим під варту, дозволено мати низку пристроїв та предметів, продуктів харчування для користування в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань.

Також на зустрічі обговорили невиконання чи тривале виконання рішень національних судів.

У цьому контексті у Мін’юсті повідомляють, що міністерство спільно з іншими державними органами переглянуло та доопрацювало План заходів з реалізації Національної стратегії розв’язання проблеми невиконання рішень судів, боржниками за якими є державний орган або державне підприємство, установа, організація, на період до 2022 року, яка наразі очікує схвалення уряду.

Також у Верховній Раді зареєстровано законопроєкти, спрямовані на удосконалення механізму судового контролю за виконанням рішень судів.

У Мін’юсті зазначають, що загалом під наглядом Комітету Міністрів Ради Європи перебуває 763 рішення Європейського суду у справах проти України, а з початку повномасштабної війни в Україні закрито 88 рішень.

Читайте також: Україна звернулася до ЄСПЛ через російський теракт на Каховській ГЕС

«Проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України щодо оновленого Плану заходів містить чіткі завдання, спрямовані на: визначення загальної суми боргу за рішеннями національних судів та її погашення або компенсації; перегляд соціально орієнтованого законодавства; створення додаткових механізмів виконання рішень судів щодо підприємств, які перебувають під дією мораторіїв; а також розроблення механізму щодо удосконалення судового контролю. Прийняття розпорядження дозволить продовжити роботу над вирішенням проблеми накопичення боргів держави у зв’язку з невиконанням рішень національних судів, боржниками за якими є державний орган або державне підприємство, установа, організація», — поінформувала Уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко.

Як зазначається, міністр юстиції України Денис Малюська у свою чергу зазначив, що Уряд України не припиняє звітувати про виконання рішень Європейського суду з прав людини, навіть незважаючи на проведення військових дій.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський суд з прав людини 18 липня оголосив рішення у справі "Росія проти України", у якій країна-агресор намагається покласти на Україну відповідальність за трагедію МН17 через незакриття повітряного простору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-