Шуфрич прокоментував обвинувачення у держзраді і заявив, що СБУ знайшла в нього «артефакти»

Шуфрич прокоментував обвинувачення у держзраді і заявив, що СБУ знайшла в нього «артефакти»

Укрінформ
У Печерському районному суді Києва у закритому режимі триває судове засідання щодо обрання запобіжного заходу народному депутату, голові комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестору Шуфричу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Шуфрич прибув до зали суду близько 18:05. Він відповів на питання журналістів щодо його обвинувачення. Зокрема, на питання про знайдену під час обшуку його будинку працівниками СБУ російську символіку, він заявив, що "це - не російська символіка, а артефакти".

"Це - артефакти. Там також було багато українських артефактів. Я - один із найбільших фалеристів у світі, це загальновідомо, це задекларовано. У мене задекларовано близько декількох тисяч орденів. Один із найдорожчих - хрест першої нашої республіки. Чомусь цього нам не показали... Є предмети дорадянського періоду. Медалі, які показали, - до 75-тиріччя перемоги над фашизмом. Я не розумію, у чому там кримінал. А стрічки - з Ордена Слави", - сказав він.

Читайте також: Шуфрич прибув до суду - справу розглядають у закритому режимі

Водночас Шуфрич заявив, що у знайдених у нього документах, які, за даними СБУ, стосуються схеми автономії для Донецької та Луганської областей, не йдеться про автономію цих регіонів.

"Коли ми зустрічалися за мандатами Турчинова та Порошенка - я 11 разів був в Луганську та Донецьку, ми фактично домовилися про перемир'я, яке діяло з 20 по 30 червня. Була можливість дотиснути, щоб не було Іловайської трагедії. Але Порошенко 30 червня вирішив воювати. Він самостійно вийшов з режиму перемир'я. 1 липня ми мали їхати в Донецьк з Кучмою, послом ОБСЄ, з послом РФ. Я думав, щоб восени все було закінчено. У нас просили 4 речі: погодження кандидатури губернатора обласною радою, погодження кандидатури керівника МВС та керівника прокуратури, а також можливість використання російської мови", - сказав він.

Він також сказав, що області хотіли називатися словом "край". За його словами, він із колегами сказав, що це неможливо і цей термін "тільки внесли це в довідку для ОБСЄ". Він підкреслив, що 17 липня особисто передав цю довідку керівнику місії ОБСЄ. Також додав, що вона є Генпрокуратурі з 2019 року.

Читайте також: Шуфричу оголосили підозру у держзраді, йому загрожує до 15 років за ґратами

Також Шуфрич зазначив, що не підтримує зв'язків з екснардепом Володимиром Сівковичем із 24 лютого, хоча зазначив, що знайомий із ним років 20.

Про можливість арешту він сказав, що буде здивований, але не зарікатиметься.

Як повідомляв Укрінформ, співробітники Служби безпеки України під час обшуків у п’ятницю у народного депутата Нестора Шуфрича знайшли документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей. Зокрема, документ передбачає перейменування цих областей у так звані «краї», широку автономію, проведення виборів, формування окремого уряду та парламенту.

За матеріалами Служби безпеки України народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич отримав підозру у державній зраді.

За відомостями, які СБУ надали Суспільному, Шуфрич "працював із фсбшником і екснардепом Володимиром Сівковичем". Під час обшуку співробітники СБУ знайшли в будинку Шуфрича знайшли чорно-помаранчеві стрічки, медалі, "двоголових орлів", ордени і кітеля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-