Кориневич назвав ключовий елемент у справі України проти Росії щодо «геноциду»

Кориневич назвав ключовий елемент у справі України проти Росії щодо «геноциду»

Укрінформ
Наказ Міжнародного Суду ООН від 16 березня 2022 року, який зобов’язує Росію припинити військові дії на території України, залишається ключовим елементом у справі України проти РФ щодо "геноциду".

Про це написав агент України в Міжнародному суді ООН, посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич у колонці для «Української правди», передає Укрінформ. 

Дипломат нагадав, що 16 березня 2022 року Міжнародний Суд зобов’язав Росію "негайно припинити військові операції, які вона розпочала 24 лютого 2022 року на території України" та "забезпечити аби будь-які військові або нерегулярні збройні формування, будь-які організації, особи, які керуються, підтримуються Росією та перебувають під її впливом не здійснювали жодних заходів на виконання так званої "військової операції".

«Наказ покладає на Росію чіткі зобов’язання, які є обов'язковими згідно з міжнародним правом. Станом на зараз це юридично обов’язковий наказ Міжнародного Суду, який зобов’язує Росію припинити військові дії. Так само очевидно, що Росія діяла та продовжує діяти всупереч цьому Наказу щодня протягом майже двох років», - зауважив Кориневич.

Читайте також: Кориневич: Будемо доводити у Міжнародному суді ООН брехливість заяв Росії про «геноцид»

Він зазначив, що Наказ 2022 року допоміг закріпити глобальну підтримку України у контексті відсічі агресії Росії.

«Наказ також залишається ключовим елементом у справі проти Росії, яка розглядається по суті… Суд у рішенні по суті буде розглядати питання чи виконала Росія юридично обов’язковий Наказ про застосування тимчасових заходів. Суд також повинен розглянути, що означає "відшкодування в належній формі" за це порушення – порушення, яке відбувається щодня, щогодини і щохвилини шляхом застосування Росією сили проти України та українського народу з 16 березня 2022 року, беручи до уваги усі смерті та руйнування, спричинені від дня оголошення Наказу», - акцентував агент України в Міжнародному Суді ООН.

За словами Кориневича, рішення Суду від 2 лютого 2024 року дає Україні можливість розвінчати брехню, яка лежить в основі російського повномасштабного збройного вторгнення.

Читайте також: Росія залишається відповідачем у справі щодо геноциду в Міжнародному суді ООН - Кориневич

«Україна здійснила подання до Суду із запитом постановити, що Росія порушила Наказ про тимчасові заходи від 16 березня 2022 року. Таким чином, рішення Суду щодо юрисдикції прокладає шлях до розгляду Судом цієї вимоги на етапі розгляду по суті. В свою чергу, це тягне за собою оцінку Судом наслідків невиконання Росією Наказу Суду про тимчасові заходи, що призвело до численних руйнувань, смертей та звірств. Готуємося до розгляду справи по суті», - резюмував посол.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі України проти РФ щодо "геноциду".

Зокрема, Міжнародний суд ООН визнає, що він має юрисдикцію розглядати запит України про те, що вона не порушувала своїх зобов’язань за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, і що цей запит є прийнятним.

16 березня 2022 року Міжнародний суд ООН оголосив рішення за запитом про запровадження тимчасових заходів у справі "Україна проти Росії" щодо геноциду. Йдеться про звинувачення у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. Відповідно до рішення суду, Росія має негайно призупинити всі військові дії в Україні та зупинити будь-які військові чи нерегулярні збройні формування під її контролем чи впливом.

Читайте також: Україна може подати в суд ООН позови проти Росії ще по двох конвенціях - правозахисник

26 лютого 2022 року Україна подала до секретаріату Міжнародного суду ООН в Гаазі заяву про порушення справи проти Росії щодо "спору… про тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-