Погодження змін до Європейського фонду миру відкриє шлях до безпекової угоди між Україною і ЄС - Ченцов

Погодження змін до Європейського фонду миру відкриє шлях до безпекової угоди між Україною і ЄС - Ченцов

Укрінформ
Завершення дискусіях між країнами-членами та прийняття змін до Європейського фонду миру, що передбачають створення окремого інструменту військової допомоги для України, відкриє шлях для укладення безпекової угоди між Україною і ЄС.

Про це сьогодні у Брюсселі під час зустрічі з журналістами розповів Представник України при ЄС Посол Всеволод Ченцов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми спілкуємося з кранами-членами та з ЄСЗД, та виходимо з того, що найближчим часом вони мають завершити ці дискусії. Щоб ми могли не лише на двосторонньому рівні відпрацювати документи по гарантіях, але також укласти угоду на рівні Україна-ЄС. Підготовка такого документу триває, і саме фонд допомоги Україні (в рамках Європейського фонду миру – ред.) має бути в основі нашої угоди з Європейським Союзом», - сказав Всеволод Ченцов.

На прохання Укрінформу, він прокоментував повідомлення дипломатичних кіл, що наразі головні зауваження щодо ухвалення інструменту військової допомоги для України в рамках Європейського фонду миру надходять від Німеччини та від Франції.

«Головне – це наявність доброї волі, щоб допомагати Україні. Ми виходимо з розуміння, що і Франція, і Німеччина, як і інші члені ЄС, налаштовані серйозно. Були підписані відповідні двосторонні угоди щодо гарантій, які стосуються, у тому числі, військової допомоги. У цих дискусіях йдеться про те, як сумістити два «треки» - двосторонньої допомоги та допомоги в складі усього ЄС», - сказав Всеволод Ченцов.

Він зауважив, що Німеччина наразі веде переговори з Європейською службою зовнішніх дій, яким чином сумістити індивідуальні та колективні внески, та зарахувати допомогу, що надана Україні на двосторонній основі, в якості внеску до Європейського фонду миру та спеціального інструменту допомоги Україні в рамках цього фонду.

«Я б не хотів називати те, що відбувається, якимось блокуванням. Тому що мова йде про пошук вірного балансу між цими двома напрямками», - зауважив Представник України при ЄС.

Як вже повідомлялося, Україна підписала двосторонні угоди про співробітництво у сфері безпеки з Францією, Німеччиною та Великою Британією.

За цими документами, Франція надала Україні військову допомогу у 2022 році на суму 1,7 мільярда євро, у 2023 році – 2,1 мільярда євро, та планує збільшити обсяг такої підтримки до 3 мільярдів євро у 2024 році.

Читайте також: Переговори про вступ до ЄС: посол Ченцов каже, що Україна - на фінішній прямій

Відповідні показники військової допомоги для Україні від Великої Британії, що також відображено у двосторонній угоді, складають, відповідно, 2,3 мільярда фунтів стерлінгів у 2022 році, ще 2,3 мільярда фунтів стерлінгів у 2023 році, та заплановані витрати у 2,5 мільярда фунтів стерлінгів протягом поточного року.

Німеччина надала Україні військову допомогу на 1,68 мільярда євро у 2022 році, на більш ніж 5 мільярдів євро у 2023 році, та, як це відображено у двосторонній угоді, має намір збільшити обсяг військової допомоги для України до загальної суми у 7,1 мільярда євро у 2024 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-