Україна планує підписати безпекові угоди з понад 20 державами - експертка

Україна планує підписати безпекові угоди з понад 20 державами - експертка

Ексклюзив
Укрінформ
Підписання безпекових угод між Україною та країнами-партнерами є підготовчим етапом до членства держави у Північноатлантичному альянсі.

Про це повідомила українська громадська діячка і політикиня Ганна Гопко у інтерв’ю Укрінформу.

«Безпекові угоди передбачають довгострокову підтримку України. Це важливий сигнал від партнерів. Однак хотілося би, щоб за ними стояли практичні кроки – реальна рішучість допомогти Україні просто зараз», - підкреслила вона.

Читайте також: Безпекові угоди з Францією та Німеччиною передбачають конкретні обсяги допомоги Україні - ОП

За її словами, необхідно розвивати двосторонню співпрацю з партнерами в питаннях збільшення спільного виробництва зброї, економічної стабільності, справедливого покарання агресора, конфіскації російських активів на користь України.

«Першочергово, звісно, Україна потребує зброї для перемоги над Російською Федерацією. Безпекові угоди також мають сприяти пришвидшенню надання державі сучасного озброєння», - наголосила Гопко.

Політикиня пояснила, що безпекові угоди підписуються на виконання домовленостей минулорічного саміту НАТО у Вільнюсі, під час якого Україна не отримала формального запрошення до членства в Альянсі, «але натомість була створена Рада Україна – НАТО на заміну комісії Україна – НАТО, що свідчить про зміцнення політичних зв’язків і дедалі вищий ступінь інтеграції України з НАТО».

Читайте також: Зеленський анонсував нові безпекові угоди з країнами-партнерами

Вона додала, що тоді Україні також запропонували рухатися шляхом укладання безпекових угод з країнами-членами Альянсу.

Водночас народна депутатка України VIII скликання зауважила, що підписання відповідних документів «в жодному разі не замінюють основної стратегічної мети України – членства в НАТО. Це, так би мовити, підготовчий етап».

«Загалом планується підписати безпекові угоди з понад 20 державами. Наскільки я розумію, ідея полягає в тому, щоб підписати відповідні документи з кожною країною-членом НАТО, і таким чином фактично підготувати певний ґрунт до майбутнього членства України в Альянсі», - акцентувала Гопко.

Окрім того, вона розповіла, що наразі тривають дискусії щодо ратифікації безпекових угод Верховною Радою, адже без ратифікації парламентом – «це просто документи, що асоціюються з Будапештським меморандумом, який також вважали безпековими гарантіями, але він не забезпечив нам підтримку стратегічних партнерів, коли Росія розпочала війну проти України в 2014 році. Не можна допустити цього знову».

Читайте також: Україна продовжує працювати над угодами про гарантії безпеки та над набуттям членства в НАТО - Єрмак

Як повідомляв Укрінформ, раніше Україна підписала безпекові угоди з Великою Британією,Німеччиною та Францією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-