Будь-які російські вибори на захоплених територіях України є протиправними - Столтенберг

Будь-які російські вибори на захоплених територіях України є протиправними - Столтенберг

Укрінформ
Заплановані у РФ «президентські вибори» не будуть ні чесними, ні справедливими, і будь-яка спроба російської влади організувати такі вибори на тимчасово окупованих територіях України є грубим порушенням міжнародного права.

Про це у Брюсселі під час пресконференції з представлення підсумків 2023 року заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Президент Путін утримував владу в Росії десятиліттями, і ніхто не очікує, що наступні російські вибори принесуть в Кремль будь-які зміни. Безумовно, російські спроби організувати будь-які так звані вибори на окупованих територіях України є повністю протиправними, вони є порушенням міжнародного права», - наголосив Столтенберг.

Він зауважив, що вільні та справедливі вибори є основою будь-якої демократії, а вибори в Росії не є ані вільними, ані справедливими. Опозиційні політики знаходяться під арештом, деяких з них вбили, багатьох відправили у вигнання, а тим, хто намагалися зареєструватися кандидатами, відмовили у такому праві, вказав генсек, додавши, що в Росії немає вільної преси, медіа в цій країні піддаються репресіям та знищуються.

«Під час минулих виборів у Росії 2018 року ОБСЄ виявила фундаментальні порушення свобод, правил реєстрації кандидатів та констатувала відсутність справжньої конкуренції. Немає підстав вважати, що ситуація змінилася на краще, умови 2024 року є ще гіршими. Тож і нині російські громадяни не можуть розраховувати на свободу й справедливість за повної відсутності політичної опозиції», - зазначив керівник Альянсу.

Як повідомлялося, «вибори» президента РФ відбуватимуться впродовж трьох днів – 15-17 березня 2024 року. Сьогодні, 14 березня, парламентарії 20 країн відкинули легітимність «виборів» РФ на тимчасово окупованих територіях України. Спільну заяву підписали керівники парламентських комітетів із закордонних справ України, Латвії, Литви, Естонії, Люксембургу, Чехії, Німеччини, Молдови, Польщі, Ізраїлю, США, Ірландії, Італії, Ісландії, Румунії, Бельгії, Канади, Данії, Іспанії та Британії.

Фото: Europa Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-