Створення Центру Україна-НАТО: у Міноборони повідомили про погодження української команди

Створення Центру Україна-НАТО: у Міноборони повідомили про погодження української команди

Укрінформ
Погоджено українську частину команди з реалізації проєкту зі створення Центру Україна-НАТО (JATEC), готується дорожня карта його запуску.

Її погодили представники Міноборони, ЗС України, інших Сил оборони у взаємодії з офісом віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. Про це повідомило Міністерство оборони України, передає Укрінформ.

«Проєкт JATEC є надзвичайно важливим елементом інтеграції України в НАТО. Він дозволить уніфікувати наші підходи, зокрема, в аналітичній діяльності з метою посилення ефективності нашої спільної роботи», - сказав заступник міністра оборони Станіслав Гайдер.

Рішення про старт JATEC (NATO-Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre) було ухвалене у лютому цього року за результатами засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

Центр стане першою спільною інституцією в історії відносин України та Альянсу.

Метою Спільного центру Україна-НАТО є розбудова спроможностей Сил оборони України, аналіз досвіду російсько-української війни, досягнення взаємосумісності між Україною та НАТО, сприяння інституційному розвитку.

Представники Сил оборони України та НАТО вже провели перше організаційне засідання інституції в березні у Польщі.

Читайте також: НАТО створює у Польщі центр тренування та обміну досвідом з українськими військовими

Наступне засідання JATEC заплановано провести 15-19 квітня 2024 року також на території Польщі. За його підсумками очікується напрацювання спільно з партнерами з НАТО остаточної моделі та структури Центру, його завдань та юридичної форми.

Серед короткострокових планів роботи JATEC розглядається створення спільних з НАТО дорожніх карт до Вашингтонського саміту (липень 2024 року) та організація заходів для запуску практичної діяльності Центру.

Як повідомлялось, нещодавно у Польщі почала працювати команда із запуску першої в історії спільної інституції України та НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-