Кулеба відреагував на прохання не бити по НПЗ у Росії: Кожен виживає, як може

Кулеба відреагував на прохання не бити по НПЗ у Росії: Кожен виживає, як може

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба не бачить звʼязку між ударами по російських нафтопереробних заводах та можливими проблемами на світовому енергетичному ринку, а також закликає надати ППО.

Про це глава української дипломатії сказав в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«А в нас через відсутність батарей Patriot росте перелік загиблих мирних громадян. Це нікого не хвилює? Я всіх наших партнерів дуже люблю і поважаю, але коли доходить до такої логіки, то в мене одне запитання: а через удари по нашій енергетичній системи, через відсутність Patriot росте кількість людей, які живуть без світла. Треба мислити своїми інтересами», – сказав він.

Кулеба зазначив, що наразі ведуться активні переговори про передання Україні двох батарей Patriot і однієї батареї SAMP/T, він назвав отримання додаткових систем ППО зараз найскладнішою задачею з початку війни.

Читайте також: Потрібна зброя і ППО: Кислиця закликав ООН не дати Росії продовжувати терор

Глава МЗС пояснив, що Україна готова прийняти системи в оренду чи на кордоні партнерів для захисту нашого простору поряд. За його словами, якби вже була готовність країн їх передати, це було б питання тижнів.

«При всій повазі, вдячності, але ви вірите, що армія США не має запасної батареї Patriot, яку може передати Україні?» – обурився міністр.

Коментуючи прохання партнерів не бити по російських НПЗ, очільник української дипломатії нагадав, що ракетно-дронову війну розвʼязала Росія, та заявив, що не бачить звʼязку між цими атаками та можливими проблемами зі світовими цінами на нафту.

Читайте також: Україна зможе розвинути свій ОПК, але для її захисту необхідні західні системи ППО - ISW

«Якщо партнери кажуть: «Ми вам даємо завтра 7 батарей Patriot, але в нас до вас прохання: можна не робити ось цього, ось цього й ось цього», тоді є предмет для розмови. А якщо в тебе немає цих батарей, немає предмету розмови і при цьому тебе щось просять не робити, тоді про що говорити? Тоді кожен виживає, як може», – сказав Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський висловив переконання, що міжнародні партнери мають підтримувати удари ЗСУ у відповідь по інфраструктурі на російській території.

Раніше очільник Міноборони США заявляв, що атаки України на російські НПЗ можуть вплинути на світові енергетичні ринки, закликавши зосередитися на військових цілях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-