США готують стратегію довготривалої підтримки України - дипломат

США готують стратегію довготривалої підтримки України - дипломат

Відео
Укрінформ
В ухваленому Конгресом США законі про надання військової допомоги Україні надзвичайно важливим є намір розробити стратегію довготривалої підтримки та перемоги України над російським агресором.

На цьому наголосив експерт з міжнародних питань, дипломат Ігор Долгов у відеоблозі на Ютуб-каналі Укрінформу.

Він нагадав, що законодавці зажадали від Держдепартаменту та Міноборони США не пізніше як через 45 днів після набуття чинності законом представити Конгресу стратегію щодо дій США з підтримки України у протидії агресії РФ.

“Мета стратегії, як її формулює американський законодавець, — допомогти Україні завершити конфлікт та утримувати і захищати свою територію проти майбутньої агресії. Тобто мета не тільки підтримати зараз, а також розробити стратегію, яка б зробила Україну спроможною захищатися в майбутньому від можливої агресії”, - наголосив Долгов.

На його думку, стратегічно важливим елементом закону про підтримку України є намір забезпечити її перемогу у війні з РФ.

Читайте також: Штати здатні забезпечити підтримку України впродовж 2024 року - Білий дім

“Стратегія має забезпечити перемогу України проти загарбницьких сил Росії у найбільш сприятливий для інтересів і цілей США спосіб, а також прискорити цю перемогу”, - зазначив дипломат.

При цьому він звернув увагу, що такі цілі щодо України вперше з’являються в офіційних документах США.

Крім того, Долгов зауважив, що для ефективної підтримки України американські законодавці зобов’язують свій уряд інформувати Конгрес про підтримку Росії іншими державами.

“Уряд зобов’язаний інформувати законодавців про підтримку РФ з боку Ірану, КНР і КНДР. І це важливо, бо це союзники Росії, які надають їй зброю, і американські законодавці хочуть отримувати об’єктивну інформацію, оцінюючи її влив на стратегію оборони та перемоги України”, - зазначив Долгов.

Також, за його словами, в ухваленому у законі прописано надання Україні далекобійних ракет ATACMS, які досі США відмовлялися передавати Києву через побоювання щодо ескалації конфлікту з Росією.

Читайте також: Зброя перемоги: тактичні балістичні ракети ATACMS

“Тепер законодавці надають президенту США право і зобов’язання передати Україні такі ракети. Якщо ж він не вважатиме за можливе це зробити, президент має пояснити, чому і чим це може зашкодити національним інтересам США”, - сказав дипломат.

Ігор Долгов - дипломат, колишній посол України в Туреччині, ФРН, Бельгії та Грузії. Ексголова Місії України при НАТО, ексзаступник міністра закордонних справ та колишній заступник міністра оборони з питань європейської інтеграції.

Як повідомляв Укрінформ, Палата представників США ухвалила проєкт закону «Про додаткові асигнування на безпеку України - 2024», який передбачає виділення $61 млрд на підтримку України. Згодом Сенат США затвердив, а президент Джо Байден підписав цей закон. Державний департамент США вже оголосив про виділення оборонної допомоги на загальну суму 1 мільярд доларів.

До пакета оборонної підтримки України, оголошеного адміністрацією США, увійшли, зокрема, ракети для систем ППО RIM-7, Stinger, боєприпаси для HIMARS, снаряди, БМП Bradley, а також інше озброєння і техніка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-