Австрія підтримує Україну, але одна партія прикривається нейтралітетом, щоб не допомагати - посол

Австрія підтримує Україну, але одна партія прикривається нейтралітетом, щоб не допомагати - посол

Укрінформ
Австрія підтримує Україну в її боротьбі з російською агресію, але є одна опозиційна партія (Австрійська партія свободи), яка прикривається нейтралітетом для перешкоджання наданню допомоги Україні.

Як передає Укрінформ, про це заявив в інтерв’ю австрійському журналу Profil посол України в Австрії Василь Химинець.

"Я розумію, що ретельно розглядається питання, чи не порушує підтримка нейтралітет. Іноді у мене складається враження, що уряд проявляє обережність, тому що в опозиції є партія (мається на увазі Австрійська партія свободи, FPÖ – ред.), яка прикривається законом про нейтралітет, щоб перешкодити будь-якій допомозі Україні", - зазначив Химинець.

За словами українського посла, він очікує, що новий федеральний уряд Австрії, який буде сформований після парламентських виборів у вересні, "також визнаватиме небезпеку, яку становить Росія", і "що Україні як жертві цієї війни на знищення надаватиметься можлива допомога". "Питання війни є одним із найважливіших у виборчій кампанії, як ми також бачили на виборах до Європарламенту. Але FPÖ недооцінила себе: не можна набрати багато балів за допомогою маніпулятивного і спотвореного контенту про війну", - додав Химинець.

Посол зауважив, що під час своїх зустрічей з австрійськими політиками та чиновниками, передусім на місцевому рівні, пояснює, хто є нападником, а хто жертвою, та завжди наголошує, що "українці - перші, хто хоче миру", однак РФ досі не зацікавлена у ньому. І більшість із них "розуміють, що Росія розпочала неспровоковану війну".

"Люди думають, що мир буде, якщо не стрілятимуть. Я їм пояснюю, що миру немає із 2014 року. Допоки в Україні перебуваватимуть війська агресора, миру не буде. Поки є окуповані території - немає миру, а є лише терор, насильство та деспотія. Путін чітко каже: все належить мені, навіть більше, ніж уже завойовано", - додав Химинець.

Він наголосив, що у загарбницькій війні РФ проти України не може бути компромісу, "оскільки йдеться не про територію, а про те, що Путін хоче відмовити нам у праві на існування".

Читайте також: Віра Європи в раціональність путінського режиму була помилковою - глава МЗС Австрії

На цьому тлі посол додав, що Австрія стоїть на боці міжнародного права та України. "Так, і я вдячний за це. Але іноді серед населення є настрої, які ускладнюють ухвалення деяких рішень. Моя робота полягає в тому, щоб пояснювати, щоб населення розуміло і демонструвало підтримку", - відповів Химинець на запитання, чи Австрія на боці України.

Як повідомляв Укрінформ, раніше глава МЗС Австрії Александер Шалленберг заявив, що не може бути миру, який буде нав'язаний Росією або будь-ким іншим, без урахування думки України. Міністр наголосив, що український народ має сам вирішувати, коли він готовий до переговорів.

За словами Шалленберга, європейці помилково сподівалися на раціональну поведінку російського режиму щодо України, а треба було відреагувати раніше більш чітко та продемонструвати главі Кремля Володимиру Путіну "червоні лінії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-