Гаага чекає: перспективи

Гаага чекає: перспективи "кримської справи" у Міжнародному кримінальному суді

Укрінформ
2 грудня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: «Гаага чекає: перспективи "кримської справи" у Міжнародному кримінальному суді». (Зала 2)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, Міністерство інформаційної політики.

Учасники:

Еміне Джеппар - радник Міністра з питань інформаційної політики щодо Криму;

Антон Кориневич - юрист, експерт по міжнародному гуманітарному праву,  КІМО (КНУ ім. Т.Г.Шевченка);

Борис Захаров - керівник Адвокаційного центру Українська Гельсинська спілка з прав людини;

Тетяна Печончик -  голова правління Центру інформації про права людини.

Підсумкові матеріали:

Діям РФ щодо зміни демографічного складу Криму буде надано міжнародну правову оцінку - Еміне Джеппар

Російська Федерація обов'язково колись відповість за "кримські справи", оскільки їх розгляд у Міжнародному кримінальному суді має певні перспективи.

Таку думку висловила радник міністра інформаційної політики з питань інформаційної політики щодо Криму Еміне Джеппар під час презентації на прес-конференції в Укрінформі спецвипуску аналітично-правового дайджесту «Крим без правил».

«Цей дайджест не тільки для тих, хто хоче захищати свої права у міжнародних інстанціях, а також для усіх експертів, які цікавляться цією темою. Колись фашистська Німеччина тримала відповідь на Нюрнберзькому процесі за такий міжнародний злочин, як переміщення своїх цивільних людей на окуповані нею території. Я думаю, що колись і діям Російської Федерації так само буде надано правову оцінку саме через те, що вона змінює сьогодні демографічний склад окупованого півострова Крим», - сказала Джеппар.

Вона нагадала про те, що дайджест був створений Регіональним центром прав людини, Українською Гельсинською спілкою з прав людини та експертно-аналітичною групою «CHROT». Перші два його випуски, присвячені праву власності, свободі пересування й вибору місця проживання, надруковані російською та англійською мовами за підтримки Міністерства інформаційної політики, були презентовані минулого тижня.

Як зазначив керівник Адвокаційного центру Української Гельсинської спілки з прав людини Борис Захаров, ці матеріали дійсно можуть мати важливе значення та стати доказами військових злочинів. «Зважаючи на те, що восени 2015 року Верховна Рада України прийняла Декларацію про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду, тепер цей суд зможе здійснювати судове переслідування осіб, винних у скоєнні злочинів Російською Федерацією на окупованій території Криму», - сказав він.

«Дуже важливо, що друге звернення України щодо визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду, яке було у вересні 2015 року, абсолютно розповсюджується на територію Криму. Це точка зору не лише наша, а й офісу прокурора Міжнародного кримінального суду. Тобто, в міжнародних організаціях та органах правосуддя є розуміння, що Крим - це територія України», - наголосив юрист, експерт з міжнародного гуманітарного права (Київський інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка) Антон Кориневич.

У свою чергу, голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик запевнила, що правозахисники не збираються зупинятися лише на документуванні скоєних Росією у Криму злочинів. «Ми збираємося передати до Міжнародного кримінального суду факти, які стосуються вбивства, тортур та насильницьких зникнень людей», -  додала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-