Ми потрібні нашій країні?!

Ми потрібні нашій країні?!

Укрінформ
9 березня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: «Проблеми переселенців: бідність, відчуженість, дискримінація».  (Зала 2)

Організатор: Громадська правозахисна організація «Права людини».

У заході взяли участь: Віталій Дроботун - голова правління ГПО «Права людини»; Ксенія Карагяур - юрист, головний експерт з питань ВПО ГПО «Права людини» та інші експерти; Сергій Стуканов - переселенець, ведучий програми "Київ-Донбас" на "Громадському радіо"; Олена Лебідь - представник БФ "Свої".

На прес-конференції піднімалися питання щодо проблем, з якими стикаються переселенці в сфері права: доступу до суду, правових колізій і неможливостей реалізувати власні права.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Підсумкові матеріали:

Експерти розказали де переселенці відчувають дискримінацію

Найчастіше дискримінація внутрішньо переміщених осіб з зони АТО трапляється під час спроби осіб працевлаштуватися на території України.

Про це сказав голова правління ГПО "Права людини" Віталій Дроботун під час прес-конференції на тему "Проблеми переселенців: соціалка, суд, відчуженість" в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Ми побачили основну проблему, проблему яка називається дискримінація внутрішньо переміщених осіб за ознакою їх місця реєстрації або як в народі кажуть "прописка". Дискримінація людей, що мають донецьку чи луганську прописку мають і складнощі в знаходженні роботи", - сказав Дроботун.

В свою чергу юрист, головний експерт з питань ВПО ГПО "Права людини" Ксенія Карагяур підтвердила, що серед переселенців, які зверталися до неї щодо захисту свої прав, були випадки дискримінації.

"Так дискримінація є в сфері працевлаштування щодо внутрішньо переміщених осіб і вони нас про це повідомляли безпосередньо", - додала Карагяур.  

Так Дроботун навів приклад в яких сферах, окрім працевлаштування, були наявні ознаки дискримінації внутрішньо переміщених осіб з зони АТО.

"В деяких містах переселенці стикалися з такою дискримінаційним явищем, коли їх дітей не могли влаштувати в дитячий садочок. Були випадки, коли переселенці вимушені були звертатися і до уповноваженої Верховної Ради з питань з прав людини зі скаргами. Після скарг були позитивні рішення", - навів приклад Дроботун.

Дроботун нагадав, що зараз в Київській області офіційно зареєстровано понад 48 тис. внутрішньо переміщених осіб. Найбільше їх в місті Ірпінь - понад 5 тис., на другому місці місто Бровари та інші міста. Дані щодо проблем ВПО, ГПО "Права людини" надала спираючись на роботу та дослідження 12 приймалень для надання безкоштовної юридичної допомоги для переселенців в Києві та Київській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-