Не відставати! Як триває процес прийняття місцевих бюджетів 2017?

Не відставати! Як триває процес прийняття місцевих бюджетів 2017?

Укрінформ
27 грудня о 12.00 відбулася прес-конференція на тему: “Результати моніторингу процесу прийняття місцевих бюджетів 2017”. (Зала 1)

Організатор: Громадське партнерство “За прозорі місцеві бюджети!”.

Учасники: Анатолій Бойко - координатор Громадського партнерства “За прозорі місцеві бюджети!”;  Леся Шевченко - президент Фундації “Відкрите суспільство”; Олена Ніжельська - голова ГО "Кризовий медіа-центр "Сіверський Донець", член Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети!".

Основні теми моніторингу та прес-конференції:

Хто із місцевих очільників порушив однозначні вимоги чинного законодавства щодо процедури та строків прийняття бюджету на наступний рік? 

Хто із місцевих очільників порушив вимоги до термінів та стандартів оприлюднення проекту рішення про бюджет на 2017 р. та тим самим обмежив права громадян на доступ до публічної інформації?

Чи проводились громадські обговорення, консультації із громадянами щодо проектів міських бюджетів та чи можуть громадянами взнати про вплив наданих ними пропозицій на прийнятий бюджет?

Коротко. Під час прес-конференції були представлені результати моніторингу процесу прийняття міських бюджетів на 2017 рік, який був проведений Громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!», в 30 містах України, включаючи усі міста-обласні центри та м. Київ.

Завдяки децентралізації за два роки місцеві бюджети збільшились удвічі! Чи на стільки ж збільшився й чи збільшився взагалі рівень місцевих бюджетних процесів в аспекті прозорості, відкритості до участі громадян та дотримання вимог законодавства?

Нагадаємо, що всі місцеві бюджети мали б бути прийнятими місцевими радами 25 грудня згідно вимог статті 77 Бюджетного кодексу України.

Підсумкові матеріали:

Найкраще прийняття міського бюджету пройшло у Сумах, найгірше - у Полтаві - моніторинг

Найкраще процес прийняття міського бюджету на наступний рік пройшов у Сумах, а найгірше - у Полтаві, де наразі немає затвердженого міського бюджету і дата його голосування невідома.

Про це на презентації результатів моніторингу процесу прийняття місцевих бюджетів на 2017 рік в Укрінформі заявив координатор Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" Анатолій Бойко, повідомляє кореспондент агентства.

«За результатами нашого моніторингу, найкраще бюджетний процес на місцевому рівні був організований в Сумах, що означає не тільки дотримання формальних вимог законодавства, а й високий рівень залучення громадськості. В місті Вознесенську бюджетний процес відстає лише на один бал, бо там міська влада обмежилась тільки проведенням електронних консультацій щодо проекту бюджету міста на 2017 рік з громадянами і не використала інші формати публічних консультацій щодо проекту бюджету», - сказав Бойко.

Водночас активіст зазначив, що найгірше процес прийняття міського бюджету на наступний рік пройшов у м. Полтава.

«Найгірші ситуація з бюджетним процесом склалися у Здолбунові та Полтаві.  В Здолбунові досі не прийнято бюджет і не оприлюднено його проект, також не було проведено громадського обговорення. А в Полтаві навіть не відомо, коли міськбюджет буде прийнято. У Полтаві в цьому році його не буде прийнято точно, і міська влада навіть не може сказати, коли вони його приймуть, навіть у 2017 році. У Полтаві міськвладою вже прийнято рішення фінансувати видатки міста згідно з кошторисом 2016 року», - додав Бойко.

Він додав, що в Луцьку також бюджет міста на 2017 рік цьогоріч прийнято не буде.

«Окрім Полтави, також цьогоріч міський бюджет не буде прийнято в Луцьку. Їхня міська  влада каже, що прийматиме міськбюджет вже наступного року. У якості найоптимістичнішого варіанту розвитку подій вони називають січень»,-  резюмував Бойко. 

Цей моніторинг був проведений Громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» в 31 місті України, включаючи усі міста - обласні центри та м. Київ упродовж листопада - грудня 2016 року.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-