Чи реалізовані права ВПО на інтеграцію і на житло?

Чи реалізовані права ВПО на інтеграцію і на житло?

Укрінформ
28 грудня о 13.30 відбулася прес-конференція на тему: "Переселенці у Києві: вижити не можна повертатися". (Зала 1)

Організатор: Громадська організація "Правозахисна організація жінок-переселенок "Воля до життя".

Учасники:  Лариса Заливна - громадський експерт організації «Воля до життя»; Марина Рєзнікова - координатор проекту «Внутрішньо переміщені особи у Києві: від проблеми - до ресурсу розвитку приймаючих громад».

Захід присвячено висвітленню результатів громадської експертизи діяльності Київської обласної державної адміністрації, Київської міської державної адміністрації  з питань дотримання законодавства щодо реалізації прав ВПО на інтеграцію і на житло.

Підсумкові матеріали:

Найскладнішою стадією для переселенців є інтеграція - громадська експертиза

Міграція переселенців в Україні має кілька стадій, і найскладнішою з них є стадія інтеграції. Саме над цим напрямком має найбільше працювати влада.

Про це заявила громадський експерт організації “Воля до життя” Лариса Заливна під час прес-конференції в Укрінформі.

“Міграція людей проходить кілька стадій. Перша стадія гостра - гуманітарної допомоги, коли люди втікають від війни без документів та грошей. На цьому етапі для людей створили координаційний штаб. Але проблема у тому, що ця стадія триває не довго - максимум 6 місяців. На другій стадії починається адаптація - люди шукають житло і роботу. Вона може розтягнутися на кілька років. Далі - стадія інтеграції. І тут стає ясним, що житло - це проблема номер один, а також соціальний захист”, - сказала Заливна.

Вона зауважила, що стадія інтеграції - це не просто вростання переселенців у громади, це обопільний процес, бо, з одного боку, переселенці з їхніми інтересами захищаються правами, а з іншого боку, переселенець має сам подбати про своє житло у місцевій громаді.

За її словами, дані результати отримано на основі проведення громадської експертизи діяльності Київської обласної державної адміністрації, Київської міської державної адміністрації в аспекті дотримання прав, свобод та інтересів переселенців. Так, вона розповіла, що запит на проведення громадської експертизи було надіслано до адміністрацій ще у березні 2016 року. Усе можна було б провести за дуже короткий проміжок часу. Однак організація зіткнулася з певними перепонами. Зокрема, першою відгукнулася КОДА, яка надала документи у червні. Зараз уже намічено план реалізації певних пропозицій. У профільному міністерстві щодо тимчасово окупованих територій навіть іде інтенсивна робота по усіх напрямках. А от КМДА надала документи на експертизу лише у жовтні, пояснюючи це складною системою їх проходження.

“Мені здається, що це були просто відмовки від того, що нам несвоєчасно надали документацію для вивчення. Мені здається, що там весь час чиясь команда гальмувала цей процес, тобто не хотіли помічати переселенців, не хотіли розбиратися у проблемах переселенців. Але ми - переселенці, із проблеми намагаємося стати ресурсом місцевої громади”, - підкреслила вона.

Ще одним напрямком інтеграції внутрішньо переміщених осіб, як констатувала експерт, є інтеграція законодавства для вирішення проблем переселенців.

“Тобто треба виходити з того, що основний напрямок у діяльності чинної влади - це праця над інтеграцією переселенців, тобто розвивати усе те, що сприяє тому, аби люди облаштувалися і приносили користь цьому місту та області”, -  наголосила Заливна.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-