“Чорний січень” Азербайджану: спомин, шана, всенародний біль

“Чорний січень” Азербайджану: спомин, шана, всенародний біль

Укрінформ
19 січня о 15.15 відбулося засідання “круглого столу” присвячене трагічним подіям 20 січня 1990 року. (Зала 2)

Організатор: Об’єднаний Конгрес Азербайджанців України.

Запрошені: Азер Худієв - Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні; Ровшан Тагієв - голова Об’єднаного Конгресу Азербайджанців України; Фарід Бабаєв - Пперший радник посольства Азербайджанської Республіки в Україн;  Ельман Багіров -  Радник Посольства Азербайджанської Республіки в Україні; Рафаель Масаутов - Народний художник україни; Михайло Подюк - Міністерство культури України; Мубаріз Мамедов; Ілгар Мамедов; Акіф Гюлмаммедов; Петро Шарафетдінов - Асамблея Національностей України; Ілгама Аллахвердиева - голова САМУ- Спілки азербайджанської молоді в Україні; Георгій Логвинський - народний депутат Верховної Ради України;  Максим Курячий - народний депутат Верховної Ради України; Олег Барна - народний депутат Верховної Ради України; Гурбан Аббасов - народний артист України; Аріф Гулієв – професор;  Роман Реведжук - Незалежна українська медіа платформа; Сеїд Кадималіев - ОКАУ-Київ; Джейгун Алєєв; Абулфаз Гасумов.

Підсумкові матеріали:

Україна та Азербайджан є не тільки стратегічним партнерами, а країнами, які змушені виборювати свою незалежність - посол Худієв

Україна та Азербайджан є не тільки стратегічними партнерами, а державами, які мають складну історію та у різні часи змушені були виборювати свою незалежність навіть ціною життів своїх громадян. 

Про це сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Азер Худієв на засіданні круглого столу, організованому Об'єднаним конгресом азербайджанців України в агентстві Укрінформ. 

«Найближчим часом виповнюється 25 років дипломатичних відносинам України та Азербайджану. Вже 25 років ми разом, пліч-о-пліч. Україна є однією з перших держав, яка визнала незалежність Азербайджану. Ми є стратегічними партнерами. Це є найвищий рівень дипломатичних відносин», - сказав Худієв. 

Він наголосив, що відносини Президента України Петра Порошенка та Президента Азербайджанської Республіки Ільхама Алієва є досить активними. «Між ними є високий політичний діалог. Між нашими народами, без сумнівів, є дуже міцні дружні відносини, які сформувалися дуже давно», - додав посол. 

Як зазначив голова Об'єднаного конгресу азербайджанців України Ровшан Тагієв, глави двох держав знайшли можливість провести зустріч навіть у рамках робочого візиту до Давосу. Там вони підтвердили взаємну підтримку суверенітету і територіальної цілісності обох країн. 

"Вони домовилися, що кордони України та Азербайджану визнаються взаємно і ніяких можливостей визнання Карабаху не буде, так само по Криму не може бути визнання. Тобто, цілісність Азербайджану є непорушна. У свою чергу, Азербайджан вважає територіальну цілість України непорушною», - наголосив він. 

Учасники заходу багато уваги присвятили трагічним подіям 20 січня 1990 року. Тоді, нагадав народний депутат України Максим Курячий, московські війська увійшли у Баку як армія-окупант під покровом ночі на танках, розчищаючи собі шлях вогнем, розстрілюючи мирних людей. 

«Ви сплатили занадто високу ціну за свою свободу, за право самим обирати свій шлях. Україна сьогодні, як ніхто інший розуміє та підтримує вас, сприймає ваш біль, оскільки сьогодні ми ведемо свій бій із московським агресором. Тисячі наших героїв загинули, захищаючи українську землю від кремлівських військ та найманців Путіна. І боротьба триває», - зазначив парламентарій. 

Курячий вважає, що Україна  має бути дуже рішучою та мужньою для того, щоб раз та назавжди покласти край спробам агресора підкорити себе. «Азербайджан не підкорився - і нам є з кого брати приклад. Україна є великим та надійним партнером для Азербайджану. І ми, народні депутати, будемо докладати усі зусилля для того, щоб наша дружба та взаєморозуміння укріплюватися та розширювалися. Азербайджану та Україна посядуть гідне місце серед розвинених країн світу», - упевнений політик. 

На переконання народного депутата України Георгія Логвинського, «чорний січень» свого часу продемонстрував, що люди готові боротися за свої права навіть ціною власного життя. Такими ж сміливими є українці. «Ми повинні об’єднатися, щоб наші країни стали сильним у сфері захисту прав людини, заради майбутнього наших родин, наших дітей, і щоб більше ніколи жорстокі події не повторювалися», - додав він. 

Бачить спільне у долі двох країн і депутат Олег Барна: «чорний січень» увійшов в історію Азербайджану як період становлення незалежності, в Україні також була революція на граніті. Так уже склалося, що свобода та незалежність не дарується, вона здобувається кров’ю та життям».

Як відомо, у 1990 році радянський тоталітарний режим за допомогою військ провів каральні спецоперації у столиці республіки та інших містах Азербайджану. У ніч з 19-го на 20-те січня на вулицях Баку з'явилися танки і бронетранспортери, що змітали все на своєму шляху. Військові відкривали вогонь по всьому, що рухається. Кулі наздоганяли людей на вулицях, в автобусах, у власних квартирах. Розстрілювали навіть машини "швидкої допомоги", що перевозили поранених і медичних працівників.

Поправши статтю 119 Конституції СРСР, статтю 71 Конституції Азербайджанської РСР, Михайло Горбачов підписав указ про оголошення 20 січня в Баку надзвичайного стану. Але ще до того, як про указ було оповіщено населення, ввечері 19 січня групою "Альфа" КДБ СРСР був підірваний енергоблок Азербайджанського телебачення, в результаті чого припинилася трансляція телевізійних програм у республіці. Мешканцям Баку повідомили про введення надзвичайного стану по республіканському радіо лише о 7 годині ранку 20 січня. А в ніч до цього оголошення в азербайджанській столиці було безжально вбито 82 людини і 20 осіб смертельно поранено. Ще 21 людина була вбита після оповіщення про надзвичайний стан 20 січня і в наступні дні. У районах, де надзвичайний стан не вводився, - у Нефтчалі та Лянкярані - 25-26 січня було 10 вбитих. Усього в результаті введення військ у Баку і районах республіки було вбито 131 особу, поранено 611, незаконно заарештовано 841 особу, ще 5 пропали без вісті. Серед загиблих були представники різних національностей - азербайджанці, українці, євреї, росіяни...

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-