Етична поведінка депутатів місцевих рад: проблеми регулювання та шляхи удосконалення

Етична поведінка депутатів місцевих рад: проблеми регулювання та шляхи удосконалення

Укрінформ
28 березня, 14:00 - експертна дискусія на тему: «Етична поведінка депутатів місцевих рад: проблеми регулювання та шляхи удосконалення».

Організатор: Центр політико-правових реформ. 

Спікери: Микола Хавронюк - член правління, директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ;  Олександр Хань - експерт Центру політико-правових реформ.

До участі запрошені:  представники органів місцевого самоврядування, експерти. 

Модератор: Віталій Загайний -  координатор проєктів місцевого самоврядування Центру політико-правових реформ.

Чому це важливо?

Під час заходу спікери представлять проєкт модельного Кодексу етичної поведінки депутатів місцевих рад,  а також обговорять шляхи його практичного впровадження.

Захід відбувається в рамках проєкту «Підтримка формування державної політики розвитку місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні», що реалізується Центром політико-правових реформ за підтримки Програми ULEAD з Європою/ULEAD with Europe, що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією.

Реєстрація на захід за посиланням

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 13:00 28 березня 2024 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

У столиці презентували проєкт модельного Кодексу етичної поведінки місцевих депутатів

У Києві обговорили проєкт модельного Кодексу етичної поведінки депутатів місцевих рад, презентований експертами Центру політико-правових реформ.

Обговорення відбулося в Укрінформі в рамках експертної дискусії "Етична поведінка депутатів місцевих рад: проблеми регулювання та шляхи удосконалення".

"Центр політико-правових реформ давно вже висунув ідею, щоб з'явився варіант модельного Кодексу етичної поведінки депутатів місцевих рад. І такий проєкт підготували наші експерти в сфері запобігання корупції... Думаю, що проєкт вийшов загалом непоганий, але, як і будь-який проєкт, для удосконалення його треба обговорити, послухати різні точки зору", - зазначив у вступному слові голова правління Центру Ігор Коліушко.

Він окреслив ряд проблем на шляху подальшої роботи над кодексом. По-перше, необхідність змін до законодавства, зокрема, до Законів "Про статус депутатів місцевих рад" і "Про місцеве самоврядування". По-друге - усвідомлення того, що етика поведінки депутатів не повинна зводитися до питань подолання корупції, як це часто сприймається.

Директор Департаменту регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів Юрій Северин наголосив, що Кодекс етичної поведінки депутатів місцевих рад має узгоджуватися з такими нормативними документами, як наказ Національного агентства з питань державної служби «Про затвердження Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування» і ст.45 Закону про державну службу. Важливим він назвав і питання про відповідальність за недотримання правил кодексу.

"Відповідальність має бути, тому що Кодекс має містити регуляторні норми, яких мають дотримуватися, а не просто декларативні принципи, які будуть використовуватися чи не використовуватися", - зазначив він.

Також Северин вважає за потрібне проводити громадські обговорення кодексу.

Начальник Управління з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Шаршов, говорячи про санкції в разі недотримання вимог Кодексу етичної поведінки, послався на міжнародний досвід. За його словами, в деяких громадах європейських країн накладаються санкції, пов'язані з дискваліфікацією депутатів на певний термін.

"Максимально, що я бачив, дискваліфікація участі в засіданнях відповідного представницького органу на 12 місяців", - зазначив Шаршов.

Також він звернув увагу на те, що в Україні відсутній єдиний нормативно-правовий акт, який в цілому регулює питання депутатської етики, хоча певні норми містяться в Конституції та низці законів.

Представник команди розробників Кодексу, член правління, директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, коментуючи питання, які виникли у попередніх спікерів, зауважив, що у світі спостерігається тенденція до гуманізації відповідальності, до застосування запобіжних заходів замість репресивних. Відтак він вважає, що саме етика, а не санкції має стримувати публічних службовців від вчинення злочинів і порушення правил поведінки.

Структуру модельного Кодексу етичної поведінки депутатів місцевих рад презентував експерт Центру політико-правових реформ Олександр Хань. За його словами, документ складається з преамбули, текст якої наближений до європейських аналогів, восьми розділів і 35 пунктів.

"Структура кодексу зумовлена тим, що діяльність депутата є багатогранною, і тому ми поряд з визначенням загально-етичних правил поведінки і тих, які притаманні усім службовцям в нашій країні, також виокремлювали окремі правила поведінки депутатів при виконанні обовʼязків різного характеру: взаємодія з іншими депутатами в сесійній залі, під час роботи в комітетах та комісіях, окремий розділ присвячений роботі депутата з виборцями, взаємодії з медіа, під час міжнародної діяльності", - зазначив Хань.

У подальшому обговоренні були внесені технічні правки, порушено питання про імплементацію Кодексу і його адаптацію до європейських стандартів.

Захід відбувся в рамках проєкту «Підтримка формування державної політики розвитку місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні», що реалізується Центром політико-правових реформ за підтримки Програми ULEAD з Європою/ULEAD with Europe, що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-