Ефективне лікування туберкульозу в Україні: безоплатні та доступні методи

Ефективне лікування туберкульозу в Україні: безоплатні та доступні методи

Укрінформ
29 березня, 11:00 - брифінг на тему: «Ефективне лікування туберкульозу: які сучасні методи лікування безоплатні та доступні для пацієнтів в Україні».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Ігор Кузін - заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар; Дарина Левандовська - в.о гендиректора КНП «Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер Черкаської обласної ради»; Яна Терлеєва - завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я; керівники фтизіопульмонологічних центрів.

Теми до обговорення:

  • Безоплатні послуги для пацієнтів.
  • Як отримати лікування пацієнтам, які переїхали в іншу область (ВПО) або виїхали за кордон? 
  • Роль сімейного лікаря у подоланні туберкульозу – як інновації впроваджуються та практиці? 
  • Нові законодавчі ініціативи та впровадження міжсекторального підходу до подолання туберкульозу.

Чому це цікаво?

Захворюваність на туберкульоз у світі за рік зросла на майже 4%. За даними ВООЗ, кількість смертей від туберкульозу в Європі збільшується після зниження протягом майже 20 років. Основні причини медичні експерти пов’язують з недостатніми рівнями вакцинації дітей та ускладненою вчасною діагностикою захворювання під час пандемії COVID-19 (через схожі симптоми люди не одразу зверталися до лікарів). 

За 2023 рік в Україні зареєстровано 19 800 випадків «активного» туберкульозу, 639 – серед дітей до 14 років. Лікування для пацієнтів безоплатне, доступні найсучасніші методи лікування та діагностики які дозволяють скоротити період лікування з двох років до 9 місяців. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

В Україні зростає захворюваність на туберкульоз, зокрема і серед дітей - Кузін

В Україні зростає захворюваність на туберкульоз, зокрема і серед дітей.

Про це на брифінгу в медіацентрі "Україна-Укрінформ" сказав заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"За останній рік в Україні зареєстровано близько 20 тис. випадків туберкульозу і 640 випадків серед дітей, серед дітей ми також реєструємо збільшення кількості випадків захворювання", - зазначив він.

Як додав Кузін, у світі, і Європі зокрема, також спостерігається тенденція до збільшення кількості випадків туберкульозу. За останній рік захворюваність на туберкульоз у світі зросла щонайменше на 4%.

За його словами, пандемія ковіду вплинула на те, наскільки пацієнти були готові звертатися до медичної системи і сімейних лікарів.

В Україні, зазначив головний державний санітарний лікар, наявна ситуація із захворюваністю на туберкульоз є віддаленим наслідком пандемії і ускладнюється повномасштабною війною, зменшенням доступу населення до меддопомоги, безпековими питаннями, які не дозволяють широко розгортати профілактичні програми.

Разом з тим, додав Кузін, в Україні достатньо інноваційних підходів до лікування туберкульозу, також за рахунок донорів забезпечуються інноваційні ліки, застосування яких дозволяє лікувати туберкульоз від 6 до 9 місяців, тоді як раніше цей термін складав рік чи два, оновлені протоколи лікування, що використовуються у світі.

Окремо він зазначив, що однією з проблем є проведення дітям щеплення БЦЖ у пологових при народженні. До 5% батьків відмовляються від щеплення, що може спричинити у подальшому проблеми зі здоровʼям у дитини. Водночас, за словами Кузіна, за останні 2-3 роки проблем із забезпеченням медзакладів вакциною БЦЖ не було, наразі кількість вакцин достатня. Також однією з причин відмови від щеплення є медичні протипокази, коли дитина при народженні має певні стани і щеплення відкладається, допоки цей стан не буде стабілізований.

"Вакцина БЦЖ використовується в перший місяць життя, тобто максимально швидко. За підсумками 2023 року, на жаль, Україна не досягла 95% вакцинації. Найчастіше проблема, з якою стикаємося, це відмова батьків, перш за все через нерозуміння, що ця вакцина захищає", - сказав Кузін.

За його словами, залежно від регіону картина різниться, але в середньому вакцинація від туберкульозу зараз на рівні 85%.

"Але цей показник розрахований на чисельність населення, якою послуговується Держстат, тому реальна кількість проведення вакцинацій і реальне охоплення у нас трошки вище", - додав Кузін.

Наразі, як повідомила на брифінгу завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я Яна Терлеєва, найбільший рівень захворюваності на туберкульоз фіксується в Одеській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Закарпатській та Волинській областях.

За її словами, через війну Україна зараз належить до країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз. Також особливістю ситуації є поширення лікарськостійкої форми туберкульозу. Тому головне - швидко звернутися за меддопомогою і дотримуватися рекомендацій лікаря, не переривати лікування.

Як додала Терлеєва, ефективність лікування складає 89%, середній термін призначення лікування після виявлення хвороби - 6 днів.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні за тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіли 153 537 людей, із них 90 273 — діти.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-