Бібліотеки та Вікіпедія: можливості та перспективи. Участь бібліотек у міжнародній акції #1Lib1Ref

Бібліотеки та Вікіпедія: можливості та перспективи. Участь бібліотек у міжнародній акції #1Lib1Ref

Укрінформ
22 квітня, 14:30 - пресконференція на тему: «Бібліотеки та Вікіпедія: можливості та перспективи. Участь бібліотек у регулярній міжнародній акції #1Lib1Ref».

Організатори: Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого та Громадська організація «Вікімедіа Україна»

Спікери: Олег Сербін - в. о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого; Анна Ромодан - радник генерального директора з комунікаційних питань Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого;  Ілля Корнійко - голова Правління ГО «Вікімедіа Україна»; Ірина Бойко - комунікаційна менеджерка ГО «Вікімедіа Україна»

Модератор:  Юрій Пероганич - співзасновник та член ГО «Вікімедіа Україна».

Питання до обговорення:

  • Бібліотеки та Вікіпедія: можливості спільної роботи.
  • Робота та проєкти НБУ ім. Ярослава Мудрого.
  • Результати міжнародної кампанії 1lib1ref у Вікіпедії.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Бібліотекарі наповнюватимуть українську Вікіпедію

Українські бібліотекарі наповнюватимуть публікаціями Вікіпедію.

Відповідний меморандум про співпрацю підписали у понеділок, 22 квітня, виконуючий обов’язки директора Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого Олег Сербін і голова правління ГО «Вікімедіа Україна» Ілля Корнійко під час пресконференції в Укрінформі.

«Багато з моїх колег-бібліотекарів уже не перший рік наповнюють Вікіпедію, а також модерують цю справу. Цей досвід потрібно масштабувати і поглиблювати, тому ми виступили з пропозицією співпраці на більш професійних рейках, щоб це не було ініціативою одного бібліотекаря, а щоб спільно далі рухати цю світлу справу», - сказав Сербін.

За його словами, співпраця відбуватиметься на громадських засадах як підвищення кваліфікації бібліотекарів. Для початку планується навчити навичкам наповнення Вікіпедії низку бібліотекарів, які у подальшому стануть наставниками у цій справі для своїх колег.

Сербін висловив сподівання, що така співпраця наповнить Вікіпедію та покращить рівень бібліотечних інформаційних працівників у роботі з онлайн-ресурсами і створенні якісного контенту.

Наразі в Україні діє близько 13 тис. бібліотек, а також велика є кількість університетських наукових бібліотек, поінформував Сербін.

У свою чергу представник ГО «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич розповів, що протягом останнього місяця в Україні було створено 4 тис.800 статей. За цим показником Україна знаходиться на 10-му місці в світі.

Загалом за числом статей у Вікіпедії Україна посідає 14-те місце в світі, а за розміром бази даних - 12-те місці в світі, що свідчить про високий рівень.

Нагадаємо, т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв повідомив, що в Україні планують будівництво нових та модернізацію вже наявних сховищ для евакуації та збереження культурних цінностей під час війни.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-